Zottegems oudste vereniging is 145 en nog andere Koekelarings (2017- 38)

koekelarings

Zottegem, 06/10/2017 — Opendeurweekend in het winkelcentrum en kerstmarkten, toneelplezier en een concertmis in Velzeke, de openingsuren van het stationsloket enz. Meer hierover en nog andere nieuwtjes kunt u lezen in deze nieuwe reeks Zottegemse Koekelarings.

Tweedaagse opendeur in autovrij stadscentrum: Als ook de weergoden in een goede bui zijn, dan moet het op zaterdag 7 en zondag(namiddag) 8 oktober in het stadscentrum van Zottegem aangenaam kuieren en shoppen worden ter gelegenheid van de tweedaagse opendeur die de winkeliers er ieder jaar in het tweede weekend van oktober houden. Naar aanleiding hiervan zal het winkelcentrum op beide dagen grotendeels parkeer- en verkeersvrij gemaakt worden. Telkens vanaf 12u30 tot 18u30 zal er parkeerverbod zijn in de Stationsstraat, Trapstraat (gedeelte tussen Zavel en Molenstraat), Hoogstraat en Nieuwstraat. Tegelijk zal er geen verkeer toegelaten zijn in de Stationsstraat, Zavel, Markt en Hoogstraat. In de F. Bogaertstraat zal alleen plaatselijk verkeer mogen. Op het Stationsplein zal er wel doorgaand verkeer mogelijk zijn zoals normaal.

Zottegems oudste vereniging is 145: Komende maandag 9 oktober worden het bestuur en de leden van de Boldersmaatschappij Moed en Volharding om 19 uur door het college van burgemeester en schepenen verwacht in de Lichtstraat op de vierde verdieping van het Administratief Centrum Sanitary. Deze offici ële ontvangst valt hen te beurt ter gelegenheid van het 145-jarig bestaan van de boldersmaatschappij — destijds in 1872 gesticht door Emiel Hageman — die hiermee ook de oudste Zottegemse vereniging is. Moed en Volharding is uitsluitend een ‘mannenclubje’. Vrouwen worden alleen toegelaten bij speciale (feestelijke) gelegenheden, waarvoor de ‘bolders’ dan ook gewoonlijk hun traditionele kledij uit de kast halen: een donker pak met bolhoed en paraplu.

Concertmis in Velzeke: Onder de noemer ‘Concertmis’ zal op zaterdag 7 oktober de wekelijkse avondmis in de parochiekerk van Velzeke een bijzondere viering worden. De weekendmis zal dan opgeluisterd worden door het plaatselijk Sint-Martinuskoor en door het Egmontkwartet bestaande uit Eva Pusker en Maria-Laura Schoutteten (beiden viool), Harm Garreyn (cello) en Gergely Kota (altviool). De begeleiding aan het orgel zal verzorgd worden door Antoinette Tronquo, tevens dirigente van het Sint-Martinuskoor. Er zal werk uitgevoerd worden van Ch. Gounod, J. Suk, K. Jenkins, J. Arcadelt en F. Mendelsohnn. Deze concertmis begint om 18u30.

Opnieuw een permanente kerstmarkt: Voor de derde keer zal er in het Zottegemse stadscentrum in de komende eindejaarsperiode, naast de traditionele twee zondagse kerstmarkten die al aan hun 33ste organisatie toe zijn, opnieuw ook een doorlopende kerstmarkt ingericht worden, van 8 tot en met 30 december op het marktplein. De verkoopstanden zullen er weer ondergebracht worden in een tiental chalets die dagelijks vanaf 16 uur open zullen zijn. Op de zondagen 10 en 17 december, dan telkens vanaf 14 uur, zal deze permanente kerstmarkt uitgebreid worden met ook een marktgebeuren op de Zavel en in  de Heldenlaan, waarvoor zoals gewoonlijk gebruik zal gemaakt worden van eenvormige tenten. De gebruikstarieven zijn dezelfde als vorig jaar. Voor een chalet (3 bij 2,4 meter) bedraagt het huurgeld 270 euro voor de hele periode, een tent (4 bij 3 meter, voor beide zondagen tezamen) kost 160 euro in geval van een verkoopstand met consumptie ter plaatse en 85 euro voor een stand zonder verbruik ter plaatse. Als waarborg wordt een toeslag ter waarde van de huurprijs gevraagd. Wil wie deelnemen, moet echter met bekwame spoed een chalet of tent reserveren. De toewijzing gebeurt in volgorde van ontvangst van inschrijving. Het inschrijvingsformulier is terug te vinden op de stedelijke website www.zottegem.be.

Naar de kerstmarkt in Düsseldorf: In het vooruitzicht van deze eigen kerstmarkten in het Zottegemse stadscentrum organiseert Het Verbond van Dekenijen, zoals al meerdere jaren het geval is, ook nu weer eerst een daguitstap richting Duitsland (verleden jaar naar Essen, in 2015 en 2014 respectievelijk naar Aken en Oberhausen) om er ditmaal een kijkje te gaan nemen en de sfeer op te snuiven op de kerstmarkt van Düsseldorf, aldaar verspreid over zes pleinen in de oude binnenstad. De bus vertrekt op maandag 4 december om 6 uur op de Markt en de terugkeer is voorzien tegen middernacht. De busreis kost 25 euro (op voorhand te betalen) en een zitje op de bus reserveren kan gebeuren door middel van een mailtje naar guybuysse@skynet.be of telefonisch via 0478 45 64 11. Inschrijven kan tot uiterlijk 27 november.

’t Rad gaat de kluchtige toer op: Naar jaarlijkse gewoonte brengt toneelkring ’t Rad uit Elene binnenkort zijn najaarsproductie op de planken en hiervoor viel de keuze ditmaal op ‘Tom, Dick en Harry’, een klucht rond drie broers die voor spanning maar vooral ook voor veel plezier zorgen. Dit toneelwerk van Ray Cooney (vertaald door John Vermeulen) wordt in een regie van Ingrid Roets in zaal Sint-Cecilia aan het Romeins Plein in Velzeke voor het voetlicht gebracht door Didier Coppens, Hans Van Herrewege, Yves Deneir, Andy De Pauw, Patrick De Schrijver, Sylvie Lucas, Mieke Leroy, An Hellemans en Lobke De Clercq. Voor de galavoorstellingen (inkom 15 euro) wordt afspraak gemaakt op de vrijdagen 3, 10 en 17 november om 20 uur, op zaterdag 4 november om 20 uur en op zondag 5 november om 18 uur. Gewone voorstellingen (inkom 8 euro voor volwassenen, 6 euro voor kinderen jonger dan 12 jaar) zijn er op de zaterdagen 11 en 18 november om 20 uur en op zondag 12 november om 18 uur. Plaatsbespreking kan door middel van een mailtje naar radreservaties@gmail.com of telefonisch via 09  360 80 23 (na 19 uur).

Openingsuren stationsloket ongewijzigd: Enkele weken geleden maakte de NMBS bekend dat in een 30-tal Belgische treinstations de loketten vanaf maandag 2 oktober ll. minder vaak bemand zouden zijn omdat vastgesteld wordt dat reizigers steeds meer van de automaten gebruik maken voor de aankoop van hun treinticket waardoor het loketpersoneel op bepaalde tijdstippen te weinig werk heeft. In het Metro-krantje werd daarna bericht over welke stations en maatregelen het ging. Zo zouden vanaf voorbije maandag de loketten in twaalf stations (o.a. Aalter, Eeklo en Ronse in onze provincie) op gewone weekdagen niet meer in de namiddag open zijn. In elf stations (o.a. Lede, Liedekerke, Ninove en ook opnieuw Eeklo en Ronse) zouden de loketten tijdens het weekend helemaal gesloten blijven. En in nog negen andere stations (o.a. Geraardsbergen, Oudenaarde en Zottegem) zou men op weekenddagen ’s namiddags niet meer aan het loket terecht kunnen. Of men het bij de NMBS zelf niet meer weet, laten wij in het midden maar wat station Zottegem betreft, blijkt er helemaal niets te veranderen en blijft alles bij de (eerder al ingekorte) openingsuren van het loket. Dit betekent dat er op weekenddagen en feestdagen loketbediening is van 7u15 tot 14u30, op gewone weekdagen is het loket open van 5u45 tot 20 uur.

Twee jaar bij Wanty – Groupe Gobert: Nadat hij te horen kreeg dat zijn contract bij Lotto Soudal niet zou verlengd worden, heeft profwielrenner Bart De Clercq met WantyGroupe Gobert een nieuwe werkgever gevonden. De 31-jarige ex-Erwetegemnaar (nu met zijn vriendin-wielrenster Sofie De Vuyst woonachtig in Herzele) is de vierde nieuwkomer bij deze procontinentale formatie waarvan Geraardsbergenaar Hilaire Van der Schueren de leiding in handen heeft. Deze zou hem vooral als ervaren meesterknecht aan de zijde van het jonge talent Guillaume Martin willen uitspelen in de Ronde van Frankrijk, waarin hij dan ook in de derde Tourweek zijn eigen kans zou kunnen/mogen gaan. Bart De Clercq tekende bij WantyGroupe Gobert een contract voor twee jaar. Bij de Lottoploeg (eerst bij Omega PharmaLotto, daarna Lotto Soudal) was hij zeven seizoenen aan de slag. In zijn eerste jaar bij de profs maakte hij meteen indruk met (berg)ritwinst in de Giro op 13 mei 2011. Maar een veelwinnaar werd Bart De Clercq niet. Anders dan eerst voorzien (hij zou nog op zaterdag 7 oktober in de Ronde van Lombardije van start gaan) komt Bart De Clercq dit wielerseizoen niet meer in actie. (DE BAKKER)