Zottegem: nieuwe cultuurzaal komt steeds dichterbij

CZ 1

Zottegem, 07/10/2017 – Dinsdag presenteren vier architecten hun ontwerp voor de nieuwe cultuurzaal op de Sanitary-site.

Een jury zal de vier ontwerpen beoordelen en er tegen half oktober een uitkiezen dat door de architect verder uitgewerkt moet worden tot een definitief ontwerp dat eind december zal voorgelegd worden aan de Zottegemnaars. Daarna wordt een aannemer gezocht en kan als alles goed gaat de bouw van de nieuwe cultuurzaal begin 2019 van start gaan.

CZ 2

De nieuwbouw komt op de Sanitary-site waar nu al de stadsdiensten zijn ondergebracht. Ook de muziekacademie zal er haar onderkomen vinden en onder het gebouw komt een parking. Met een of twee verdiepingen, afhankelijk van het budget en de ontwerpen die dinsdag gepresenteerd worden. Nu al zeker is dat er een theaterzaal met 400 vaste zitplaatsen komt, een vlakke-vloer-zaal, een multifunctionele auditiezaal voor 150 man, voldoende lokalen voor de meer dan duizend leerlingen van SAMWD, een gezellig cultuurcaf é dat kan uitgebreid worden naar de foyer bij grotere programmaties en een groene ontmoetingsruimte tussen de drie beeldbepalende gebouwen (Sanitary, SABK en nieuwbouw CC/SAMWD)

Ter voorbereiding van de beslissing werden de voorbije weken zogenaamde ‘culturele roadtrips’ georganiseerd waarbij schepen Sandra De Roeck, directeur Andy Dhondt en cultuurfunctionaris Inge Vandermeiren  een aantal heel recent gebouwde zalen en academies bezochten in Deinze, Asse, Zaventem en Turnhout. Eerder trokken ze al naar Lokeren, Dilbeek en Ronse. “We staken heel wat op over de nieuwste technologie ën, energiezuinig bouwen, slimme bergruimten, akoestische hoogstandjes en logistieke doorstroom binnenin een gebouw”,- licht Sandra De Roeck toe. “Het is superbelangrijk om het toekomstige gebruik van de nieuwbouw goed af te stemmen op noden van de (toekomstige) gebruikers binnen de ruime regio. Inzicht en knowhow verwerven bij inspirerende spelers is enorm verrijkend.”