WK wielrennen voor journalisten: brons voor Beiaard-reporter!

WPCC 2017 267

Sport, 07/10/2017, Afgelopen weekend vond het WK wielrennen voor journalisten plaats in het mooie Bad-Dürrheim in het Zwarte Woud. (EDC)

Drie dagen moest er worden gekoerst met op vrijdag een individuele tijdrit van 16 km, op zaterdag een ploegensprint over 1 km en op zondag een wegwedstrijd over 87 km, met maar liefst 6 hellingen en 1100 hoogtemeters. De renners waren verdeeld in 4 categorie ën: M1 (18-39 j), M2 (40-59 j), M3 (60+) en Dames. De Belgen waren met een zestal afgezakt naar het Zwarte Woud. Op de eerste dag was het Nederland en Duitsland boven in de individuele tijdrit. Met een tijd van 22.22 behaalde de Duitse M2 renner Holger Koopman een gemiddelde van 42.8 km/u en werd meteen de overall winnaar van deze tijdrit. Bij de dames won de Duitse Katharina Garus, bij de heren M1 was het de Nederlander Sjors Beukeboom en bij de cat. M3 was de Oekraïner Pazyak Yosif aan het feest. Onze Beiaardmedewerker Erwin De Clercq kon de Belgische eer nog redden door op een mooie vijfde plaats te eindigen op amper 20 sec van het podium.

Op zaterdag stond de ploegensprint over 1 km op het programma. Een lange sprint over 2 rondjes met 3 renners van het zelfde team. Opnieuw was Nederland aan het feest. Duitsland eindigde tweede en de Belgen, met Erwin De Clercq, Greg Manset en Filip De Greef behaalden een schitterende derde plaats net voor de Italianen. Misschien wel een onverwachte medaille voor dit trio aangezien het sterke deelnemersveld. Na dit ploegenspektakel mochten de profs met o.a. Pollit (Katusha) , Stefan Küm (BMC) en Simon Geschke(Sunweb) nog een dernycriterium verzorgen. Spektakel en ambiance dus daar in kuuroord Bad-Dürrheim.

Op zondag ten slotte moest de wegwedstrijd over 87 km afgewerkt worden. Een niet te onderschatten onderneming daar er maar liefst 6 hellingen moesten beklommen worden. Deze wedstrijd was er tevens eentje voor de Riderman. Een Duitse Grandfondo wedstrijd waar een 1000-tal deelnemers aan de start staan. De journalisten mochten iets voor de Riderman starten, maar na enkele kilometers hadden die de persmannen al ingehaald. Het was dus zaak om zo goed mogelijk voorin te blijven in dit enorme peleton. Na een 2 hellingen lag het deelnemersveld compleet uit elkaar. Een groep van een dertigtal renners had zich afgescheiden en streed voor de overwinning. Daarbij ook enkele journalisten van M1 en M2. De Nederlander Sjors Beukeboom werd vierde in deze Riderman, maar was wel de eerste journalist en kroonde zich dus tot de nieuwe wereldkampioen. Bij de M2 was er één journalist die zich ook in de eerste groep had gehandhaafd. De Duitser Koopman behaalde zo zijn tweede wereldtitel van het weekend. Onze landgenoot Erwin De Clercq vertoefde in de derde groep en behaalde de vierde plaats bij de M2, net geen podium dus, en Sander Van Nieuwenhuize van WTV behaalde de zesde plaats in M1. Belgi ë moest het op dit WK dus stellen met één medaille in de ploegentijdrit. Onze Beiaardmedewerker kon toch de eer van de Belgen nog hoog houden door een 5de, 3de en 4de plaats te behalen tijdens deze perfect georganiseerde wereldkampioenschappen. Het Zwarte Woud is trouwens een aanrader voor heel wat fietsers, met super mooie zichten en mooie fietspaden die volledig weg van de grote wegen kronkelen door de velden en de bossen. Volgend jaar wordt het WK wielrennen voor journalisten in Belgi ë georganiseerd. Na Zolder, Lierde en Oudenaarde, zal Roeselare het WK voor de vierde maal naar ons land brengen. De organisatie daar kijkt er alvast al naar uit. Afspraak volgend jaar.(EDC)

Algemene uitslag individuele tijdrit M1, M2 en M3

1. KOOPMANN Holger (Ger) — M2 – 16 km in 22.22 (gem. 42.8 km/u)

2. BEUKEBOOM Sjors (Ned) — M1 — op 30”

3. VAN LOON Juul (Ned) — M1– op 1’00”

4. SCHOCH Timo (Ger) — M1 — op 1’23”

5. ALLWANG Christoph (Ger) — M2 — op 1’25”

6. JANZ Thomas (Ger) — M2 – op 1’28”

7. WEBER Joscha (Ger) — M1 — op 1’35”

8. HERMANS Ger (Ned) — M2 — op 1’46”

9. DE CLERCQ Erwin — M2 — op 1’50”

10. PERAZZI Giancarlo (Ita) — M1 — op 2’20”

Uitslag ploegensprint over 1 km:

1. Nederland – 1.23.7

2. Duitsland (team 1) – 1.31.4

3. Belgi ë (Erwin De Clercq — Greg Manset — Filip De Greef) – 1.32.7

4. Itali ë – 1.35.6

5. Duitsland (team 2) — 1.36.0

Algemene uitslag wegwedstrijd:

1. Beukeboom Sjors (Ned) — M1

2. Weber Joscha (Ger) — M1

3. Koopman Holger (Ger) — M2

4. Van Loon Juul (Ned) — M1

5. Calovi Graziano (Ita) — M2

6. Schoch Timo (Ger) — M1

7. Allwang Christoph (Ger) — M2

8. DE CLERCQ Erwin — M2

9. Olmi Leonardo (Ita) — M2

10. PERAZZI Giancarlo (Ita) — M1

11. Van Nieuwenhuyse Sander — M1