Aanrader – Kunstendag voor kinderen in Zottegem!

p20171026_162024.jpg

Zottegem, 27/10/2017 – Op 19 november organiseert Zottegem een kunstendag voor kinderen. Er zijn heel wat TOFFE activiteiten.

Elk jaar op de derde zondag van november viert Vlaanderen de Kunstendag voor Kinderen. Op die dag kunnen kinderen en hun familie een hele dag kunst beleven. Alle kunsten komen aan bod: theater, film, muziek, dans, architectuur, literatuur, beeldende kunst en combinaties daarvan.

Je kan voorstellingen bijwonen, je op een tentoonstelling laten rondleiden of aan een workshop meedoen. Kunstendag voor Kinderen is een initiatief van de Vlaamse minister van Cultuur.

Lokaal slaan Cultuurcentrum Zoetegem, Centrum voor Streekgeschiedenis, Jong in Zottegem.be, Huis van het Kind Zottegem, Bibliotheek Zottegem, SABK Zottegem en Samwd Zottegem de handen in elkaar om samen een parcours te cre ëren langs deze verschillende locaties.

De Muze

Creatief labo

Het Stedelijk Jeugdcentrum wordt voor 1 dag een creatief labo voor kinderen. De jeugddienst en het Huis van het kind slaan de handen in elkaar. Alle aanwezige kinderen ontvangen een zakje popcorn!

Doorlopend van 10 tot 17 uur: Grafiek: monotype en linosnede, Badges & pins maken, Playmais kunstwerken, Fotobooth

Ik ben een graffiteur (inschrijven verplicht)

Graffiti is meer dan een druk op een spuitbus. Je kan er je mening op een creatieve manier mee uiten. Leer de verschillende spuittechnieken, schets een ontwerp en spuit op een muur of paneel je eigen muurschilderij! TIP! De workshop is niet vlekkeloos: draag oude kleren

Gratis – 14 tot 17u – max 15 jongeren – 10 tot 14 jaar

Start to DJ (inschrijven verplicht)

Ben jij de volgende Dimitri Vegas & Like Mike? Kom het ontdekken tijdens de dj- workshop.

Wat ga je allemaal leren: Wat is dj’en nu eigenlijk? Wat is het verschil tussen alle apparatuur? Mixen en tellen. Muziekstijlen. en uiteraard veel plezier maken…

Gratis – 10 tot 13u – max 15 jongeren – 10 tot 14 jaar

De BIB

Theater: Griet Herssens — Bruno. Een surre ële woordeloze papiertheater performance die schemert tussen realiteit en droom. Transformerende papierarchitectuur, pop-up werelden, onthullen de onbegrijpelijke schoonheid en wreedheid van een wereld gezien door de ogen van een jongen, Bruno.

– Bureau bibliothecaris

– Voor iedereen vanaf 7 jaar

– Om 10u30, 13u30 en 16u00

– Tickets €4 via www.cczoetegem.be

Theater: Tal en Thee — BOOM. BOOM is een warm nest in een spannend bos. Genereus in beeld en muziek. Met mechaniekjes en de klank van blad, tak en eik. Zonder woorden vertelt BOOM een verhaal over een jonge vogel die de vlucht naar het zuiden mist. Op de tonen van doedelzak, sopraansax en diatonische accordeon gaan de seizoenen voorbij. BOOM houdt het midden tussen een intiem concert en een theatervoorstelling.

– Ridderzaal

– Voor iedereen vanaf 3 jaar

– Om 11u00 en 15u00

– Tickets €4 via www.cczoetegem.be

Workshop Mooss: Magische boeken. Het toverboek van de heks of het grote boek van Sinterklaas: er bestaan veel magische boeken Je ontwerpt je eigen magische boek. Misschien heeft het een geheime ruimte, misschien bevat het een codetaal en betoverde tekeningen, misschien springt er van alles uit als je het openklapt. Je knipt en plakt, doorboort oude boeken tot een nieuw voorwerp. Wedden dat je jouw boek ook op een geheime plaats bewaart?

– Boekenzolder

– 9 tot 12 jaar

– 10 tot 13u

– max 15 deelnemers

– gratis deelname, maar inschrijven

Workshop Mooss: Muziek van Mondriaan. Piet Mondriaan is een schilder die vooral bekend is omwille van zijn schilderijen met zwarte lijnen en gekleurde vakken. In deze workshop maak je zelf je Mondriaan (maar dan heel groot en op de grond) én dat wordt ineens de partituur voor een nieuw en interactief muziekstuk.

– Boekenzolder

– 4 tot 7 jaar

– 14 tot 15u

– max 15 deelnemers

– gratis deelname, maar inschrijven

Workshop Mooss: Stoelenstomp. De muzikanten van Stomp spelen ritmes en muziek op alles wat ze maar vinden. In het stuk/filmpje “Chair” gebruiken ze enkel stoelen om heel funky ritmes te brengen. Soms is er ook niet meer nodig dan een banaal, alledaags voorwerp. Je gebruikt bij deze workshop een stoel (of heel veel stoelen) als muziekinstrument. Of je bouwt er een partituur mee. Bedenk het maar!

– Boekenzolder

– 10 tot 14 jaar

– 15 tot 16u

– max 15 deelnemers

– gratis deelname, maar inschrijven

Workshop Mooss: Kelderklank en gang-geluid. Het drumcollectief ‘Wikidrummers’ heeft filmpjes gemaakt waarbij ze telkens hetzelfde stukje drummen, op een andere locatie. Omdat elke plek zijn eigen akoestiek heeft, klinkt dat telkens ook heel anders. Zo krijg je,

zonder computers, toch heel speciale effecten! Je gaat zelf op zoek naar plaatsen op de locatie, waar geluiden helemaal anders klinken. De architectuur/natuur bepaalt dus hoe iets klinkt.

– Boekenzolder

– 6 tot 12 jaar

– 16 tot 17u

– max 15 deelnemers

– gratis deelname, maar inschrijven

Het leescaf é is doorlopend open van 10 tot 17u.

Stadhuis

Gegidste wandeling: “De prentkaart van oma”. Deze speelse familiezoektocht, met heel wat leuke doe-opdrachten, heeft als doel kinderen en hun familie op een ludieke manier kennis te laten maken met de stad Zottegem van vroeger en nu. Onder begeleiding van een gids wandelen families door de stad. Aan de hand van oude prentbriefkaarten neemt de gids ons mee naar de tijd van toen.

– De wandeling start aan het Kasteel van Egmont en eindigt in de Hoogstraat.

– De wandeling duurt zo’n 2 uur, in groepjes van max 20

– Gezinnen, met kinderen vanaf 3 jaar

– Om 10u en 14u30

– gratis deelname

SABK

Workshop: dozen bewerken met een eigen identiteit via symbolen, letters, patronen, sjablonen,…

– Trapstraat 45

– Vanaf 6 jaar

– Vrij in en uit tussen 12u30 en 16u30

– gratis deelname

SAMWD

Viering 50 jaar academie!

Ontbijtvoorstelling middelbare/hogere graden, 9u30, Congregatiekapel, Kasteelstraat

Aperitiefvoorstelling middelbare/hogere graden, 11u30, Congregatiekapel, Kasteelstraat

Aperitiefvoorstelling middelbare/hogere graden, 11u30, Auditiezaal, Firmin Bogaertstraat

Matineevoorstelling middelbare/hogere graden, 15u00, Congregatiekapel, Kasteelstraat

Matineevoorstelling middelbare/hogere graden, 15u00, Auditiezaal, Firmin Bogaertstraat

X