Smaragden verjaardag Kunstonderwijs in feestelijk jasje gestopt

DDL oosterzele 40 jaar filiaal muziekschool kerk optreden (7)

20/11/2017 Het filiaal Oosterzele had op vrijdag 17 november veel te vieren. Het filiaal blies 40 kaarsjes uit. Met een zinderend optreden met muziek, woord en dans, schitterende speeches van schepen van onderwijs Marleen Verdonck, directeur SAMWD Zottegem/Oosterzele Andy Dhondt, burgemeester Johan Van Durme, tentoonstelling en een feestelijke receptie, werd in de Sint — Gangulfuskerk in Oosterzele de 40 ste verjaardag van het filiaal Oosterzele in een feestelijk jasje gestopt. (R 17, foto’s DDL).

Directeur Andy Dhondt, de leerkrachten en het personeel van SAMWD Zottegem/Oosterzele hebben veel moeite gedaan om de viering van 40 jaar Kunstonderwijs Oosterzele feestelijk te maken. Het werd een verbluffende, hartverwarmende feestavond, voor al wie begaan is met het Kunstonderwijs in Oosterzele. Zo te zien op het podium in de Sint — Gangulfuskerk, het kunstonderwijs is na 40 jaar nog altijd springlevend in Oosterzele. De leerlingen en leerkrachten muziek, woord en dans veroverden alle harten. Van een succes gesproken. Schitterend. Zo kan men in één woord de voorstelling met rode draad ‘Een lied voor de maan’ (verhaal van Toon Tellegem) omschrijven. De leerlingen en leerkrachten hebben heel gepassioneerd gewerkt aan deze voorstelling. Lopen de kerken leeg, niet zo vrijdagavond in Oosterzele. De Sint — Gangulfuskerk zat afgeladen vol. Heerlijk avondje beleefd. Na afloop was iedereen het eens, de leerlingen en leerkrachten losten de hoge verwachtingen in. De mama’s en papa’s glunderden van trots. De leerlingen en leerkrachten (wat een jong korps!) gaven zich volledig. Het concert werd met veel enthousiasme gebracht. Een schitterende ervaring voor het mooie jonge Oosterzeelse volkje. De leerlingen trokken meteen de aandacht naar zich toe. Je zag ze zo openbloeien. Ze bewezen elk op hun domein hun charisma. De programmatie (26 nummers) was een schot in de roos. Veel meisjes en jongens hebben een uitdaging gevonden in de muziek, dans en woord. Alhoewel het na de schooluren flink wat moeite en aardig wat zweetdruppels kost, kiezen toch veel Oosterzeelse jongeren (235 leerlingen) voor een muzikale-, voordracht- en dansopleiding. De Academie, filiaal Oosterzele, is een kweekvijver, een aantrekkingspool voor jongeren, die hun gading vinden in muziek, woord en dans. De Oosterzeelse ‘sterretjes’ kregen telkens een stormachtig applaus. Met verve geslaagd. Directeur Andy Dhondt en de leerkrachten mogen fier zijn op hun leerlingen.

Een stuk geschiedenis

Andy Dhondt: ‘We blijven inzetten op kwalitatief en aantrekkelijk kunstonderwijs dat toegankelijk is voor iedereen. Kunstonderwijs is cruciaal in onze gemeente. Tot het jaar 2000 wordt de volledige werking van de muziekschool omkaderd door de gemeente. Vanaf dan wordt, onder impuls van mijn voorganger Philip Sioen en met steun van de gemeente Oosterzele en de stad Zottegem, een samenwerking aangegaan met de SAMWD Zottegem. Jaar na jaar gaat de gemeentelijke muziekschool over in het Filiaal Oosterzele. Sinds 2009 is de gemeentelijke muziekschool volledig geïntegreerd in de werking van de academie. Het Filiaal is nu optimaal geïntegreerd in het vrije tijds-, cultuur- en onderwijsbeleid van de gemeente. Kunst en cultuur vervult in Oosterzele een belangrijke rol: we hebben een prachtige bib, een fantastisch gemeenschapscentrum, een bloeiend verenigingsleven en een heel ondernemend filiaal voor muziek- en dansonderwijs.

In de 19 de eeuw krijgen we in Vlaanderen de oprichting van de eerste volkskunstverenigingen om aan volksverheffing te doen. In die tijd ontstaat de eerste Oosterzeelse muziekvereniging: fanfare Sint — Cecilia wordt in 1841 opgericht. In 1880 volgt de fanfare van Scheldewindeke en in 1929 de fanfare van Balegem. In 1967 wordt de SAMWD Zottegem opgericht. In 1977 wordt onder impuls van Harry Eeckhout en vanuit het verenigingsleven en met de steun van het gemeentebestuur onder de leiding van toenmalig burgemeester Marcel Pien, een muziekschool opgericht. Er ontstaat een bloeiende school.

Eerbetoon

Directeur Andy Dhondt bracht een schitterend eerbetoon aan directeurs Alfons De Boeck (inmiddels overleden), Mark Dick, Philip Sioen, secretarissen Dirk Haenebalcke, Antoine Haegeman en Jos é Clauwaert en aan het voltallig lerarenkorps en personeel. Er volgde een overdonderend applaus. ‘Kunst verbindt, raakt en versterkt! Kunst van jongs af aan is een sleutel naar een tolerante, duurzame en innovatieve samenleving’, speechte directeur Andy Dhondt. Hij dankte de leerlingen en leerkrachten voor de fantastische voorstelling, hun inzet, motivatie en gedrevenheid. Hij had woorden van lof voor het artistiek coördinerend team Celine De Backer, Anneleen De Causmaecker, organiste Lieve Van de Rostijne, het personeel. Schepen Marleen Verdonck: ‘We zijn fier als bestuur dat 40 jaar lang muziekonderwijs hier is kunnen groeien en bloeien. Met dank aan de initiatiefnemers en hun opvolgers’. Burgemeester Johan Van Durme sprak zijn waardering uit voor alle pioniers, de directie, leerkrachten en leerlingen. ‘En nu op naar de saffieren (45 ste) verjaardag’;

Iedereen is het eens. Zo’n concert is voor herhaling vatbaar.
                                                                                                                                                                                   
Reporter 17, foto’s Danny De Lobelle.  
X