????????????????????????????????????

Chiro Gontrode wint Groene Pluim in Melle

4.jpg

21/12/2017 –  Chiro Gontrode wint de Groene Pluim 2017 in Melle voor de organisatie van hun ecologische festival OZON. De prijs werd uitgereikt op de oudejaarsreceptie van Groen Melle op zondag 17 december.

Groen Melle reikte dit jaar voor de vierde maal een Groene Pluim uit aan een persoon, groep of organisatie die zich op een bijzondere wijze inzet voor een groene, duurzame, sociale en warme samenleving in Melle.

Vorige winnaars

In 2014 won Fietsersbond Melle de allereerste Groene Pluim voor hun inzet voor de fietsers en veilige fietsinfrastructuur in Melle. De Milieuraad van Melle ging in 2015 met de eer lopen omdat ze ervoor gezorgd ​hebben dat Melle het Europees burgemeestersconvenant heeft ondertekend. In 2016 mocht het Oudercomit é van de Sint-Vincentiusschool de Groene Pluim mee naar huis nemen, omdat zij het initiatief namen om van de Wezenstraat een schoolstraat te maken.

Drie sterke kandidaten

Voor deze Groene Pluim streden nog drie kandidaten uit een langere lijst van genomineerden: de 12-jarige Mattijs die het zwerfvuil in Melle te lijf ging, de Chiro van Gontrode met hun ecologische festival OZON en de milieuraad voor de aanplant en inrichting van het Speelbos in Melle.

Chiro Gontrode wint de Groene Pluim

Chiro Gontrode organiseerde begin september OZON, een festival waar ecologie, duurzaamheid en ‘zero waste’ centraal stonden. Bezoekers konden er genieten van muziek, ecologisch verantwoord eten en drinken, swishing (kleding ruilen), een Repair Caf é en nog veel meer … maar konden lang zoeken naar vuilbakken! De Chiro bewees hiermee dat leuke evenementen in Melle ook ecologisch en duurzaam georganiseerd kunnen worden.

Voorbeeld voor andere verenigingen en de gemeente

Voorzitter Tijl De Witte: ‘Wij vinden het schitterend dat de Chiro hiermee het voortouw neemt in Melle en aantoont dat het perfect mogelijk is om leuke evenementen ecologisch en duurzaam te organiseren. We hopen dat zoveel mogelijk buurtcomit és, jeugd-, sport- en andere verenigingen dit voorbeeld volgen en hun activiteiten en festiviteiten zo duurzaam mogelijk maken. Het zou ook goed zijn als de gemeente de stap zet om alle eigen evenementen zo ecologisch en duurzaam mogelijk te (laten) organiseren. Zo zou de afvalberg na een receptie, kermis of (schlager-)festival sterk kunnen verminderen door het gebruik van herbruikbare ipv wegwerpbekers. Dankzij onze vraag zal dit voor eerste keer gebeuren op de Melse Feesten in 2018.’

2