Nieuwe politieverordening voor Bacchusviering 2018

unnamed (2)

Sint-Lievens-Houtem, 18/01/2018 –  Reeds meer dan 60 jaar, volgens sommigen al meer dan 100 jaar,  viert de Houtemse wijk Dries Bacchusfeesten met een stoet en een bijhorend feest. De voorbije decennia groeide het uit tot een feest voor alle Houtemnaren. De stoet dankt zijn naam aan Bacchus de Griekse god van de wijn. De Bacchusstoet lijkt in veel opzichten een carnavalsstoet waarbij de lokale politiek  op de korrel wordt genomen.

Deelnemers verkleden zich in de gekste kostuums  en er zijn verschillende praalwagens. Maar vergis je niet de oorsprong van de stoet verschilt nogal met het gekende carnaval.  Geschiedenis: ooit voelden de Driesbewoners zich verwaarloosd en een beetje miskend…  Uit frustratie organiseerden ze in het katholieke Houtem een heidense stoet die alles en iedereen hekelde.  In de kop van de stoet lopen  de figuren Bacchus en Bacchante mee. In hun kielzog lopen de oude garde van zeventig en tachtig jaar oude wijkbewoners én de Bacchusprinsen mee, aldus Paul de Meyer voorzitter van het Bacchuscomite.

Nieuwe politieverordening met betrekking tot de Bacchussviering 2018

Het gemeentebestuur van  SLH wil dit jaar een aantal nieuwe politieverordeningen invoeren en zal daartoe een aantal verbodsbepalingen op de Houtemse gemeenteraad ter goedkeuring voorleggen.

Wat mag niet op de Bacchusviering 2018:  

1) Het is verboden  gebruik te maken van klokgeluiden of van sirenes die het alarmsignaal van ambulances, brandweerauto’s of politievoertuigen nabootsen.

2) Het is verboden inbreuk te maken op de achtbaarheid van de medeburger, het publiek te verwijten of uit te schelden, en gelijk welke getuigschriften uit te delen of te verkopen.

3) Het is verboden met voetzoekers te gooien of gelijk welk vuurwerk tot ontploffing te brengen.

4) Het is verboden vuurwerk uit te delen of te verkopen aan minderjarigen.

5) Het is verboden in bezit te zijn van stokken, wapens en allerhande voorwerpen waarmee andere personen kunnen gekwetst worden.

6) Het is verboden gebruik te maken van verven en andere chemische producten die met water en zeep niet te verwijderen zijn.

7) Het is verboden met eieren te gooien.

Het is enkel toegestaan zich gemaskerd of in carnavalskledij op de openbare weg en op openbare plaatsen, te begeven op 2,3en 4 maart 2018. Er zal bijzonder toezicht gebeuren op het respecteren (naleven) van het dierenwelzijn.

HDK, foto’s L.A.M.P.