E-mail uit Goeferdinge: “Monsieur Paul Bocuse est d éc éd é le 20 janvier 2018 à 10h00!”

3-IMG_0844-001

Algemeen, 22/01/2018 –  We hadden juist, op de Vakantiebeurs Charleroi, achter onze stand plaatsgenomen, om het Toerisme van onze stad Geraardsbergen en de Vlaamse Ardennen te pormoten. Als ik m’n tablet opende en de volgende tekst las: “ Monsieur Paul Bocuse est d éc éd é le 20 janvier 2018 à 10h00!” Hij was 91 jaar geworden, las ik verder.

ecolumn-uit-goeferdinge-karel-depelsemaeker-banner

Dit nieuws zal heel Frankrijk wel beroeren dacht ik. Vijftig jaar gelden wanneer ik nog aan het COOVI van Anderlecht school liep, was Boucuse en ‘la nouvelle cuisine’ wereldnieuws. Hij had aan de, traditionele, Franse keuken heel wat lichtere sauzen en andere kookmethodes toegevoegd. Korte kooktijden, puur verse groenten, vlees van de beste kwaliteit dat met passie moest gekweekt zijn en eigens is aan de steek, waren zijn normen. De kippen van Bresse, eigenlijk zijn deze kippen familieleden van het Brakelse hoenderras., maakte over de hele wereld bekend. Hij maakte ook graag gebruik van de wijnen uit de Beaujolais- en Bourgognestreek. Zijn bekende “boeuf bourguignon selon Bocuse” bijvoorbeeld, een rundstoverij op wijze van Paul Bocuse, wordt bereid met een Bourgogne wijn en een marc de Bourgogne, ( een brandewijn) uit de Bourgognestreek.

Omdat die man zo belangrijk was tokken Vera, mijn echtgenote en ik, op vrijdag 13 mei 1994 bij hem op restaurant! Het werd een bijzonder ontmoeting en een heel mooie dag. Monsieur Paul is ons niet alleen kommen begroeten, maar hij gaf onze ook, met veel enthousiasme, een hele uitleg over zijn oude orgels die bezat. Hij kende zelfs de hoogwaardige Hooghuys-orgels uit onze streek. Over deze (ontmoeting) dag heb ik echter alleen analoge foto’s en een mooie menukaart van deze dag. Om alles te kunnen proeven koos Vera steeds een andere gang uit het menu dan ik en we wisselden dan bij tijds van bord. Dag meneer Bocuse, ik nu een wens en die is: dat je een even belangrijke begrafenis krijgt dan jouw landgenoot Johnny Hallyday.

Karel De Pelsemaeker.