“Evenwichtig eten is geen gemakkelijke opdracht met weinig centen, net daarom is dit project zo belangrijk”

1,2,3 Colruy

Zottegem, 21/02/2018 –  OCMW Zottegem stapt mee in het project van Colruyt ‘Aan tafel in 1-2-3 euro’. Het is daarmee het honderdste bestuur dat mee aan tafel gaat. “Kwetsbare gezinnen uit Zottegem kunnen zich vrijblijvend inschrijven en krijgen dan om de twee weken een receptenboekje van Colruyt in de bus. In dat receptenboekje vinden ze zes gemakkelijke, kindvriendelijke en evenwichtige recepten met de bijhorende boodschappenlijstjes. De recepten kosten niet meer dan 1, 2 of 3 euro per portie,” laat Zottegem OCMW-voorzitter Kurt De Loor weten.

“Evenwichtige voeding is zeer belangrijk, ook voor wie het financieel moeilijker heeft. Daarom beslisten we om mee te stappen in het project van Colruyt. We hopen onze gebruikers hiermee te inspireren om met de budgetvriendelijke recepten aan de slag te gaan.” OCMW Zottegem is hiermee net het 100ste bestuur dat meestapt in het project van Colruyt.  “Zorgen dat er elke dag een evenwichtige maaltijd op tafel komt, is geen gemakkelijke opdracht. Zeker niet als je het financieel niet gemakkelijk hebt. Dat horen we ook vaak bij de gezinnen die langskomen bij OCMW Zottegem,” zegt OCMW-voorzitter Kurt De Loor.  “Net daarom leek het ons zo belangrijk om mee in te stappen in het project van Colruyt. Het informeert kwetsbare gezinnen op een zeer laagdrempelige manier over hoe ze met weinig centen een lekkere, evenwichtige maaltijd op tafel kunnen toveren. En met de handige boodschappenlijstjes hoef je je hoofd niet te breken over de prijs. Bovendien is er steeds de prijs van een volledige verpakking inbegrepen in de kost van het recept, zo kom je niet voor verrassingen te staan aan de kassa.”

“Ook voor gezinnen met kinderen is het project een aanrader. Colruyt heeft oog voor kindvriendelijke recepten en de boekjes bevatten tal van tips om kinderen ook actief te laten meehelpen in de keuken. Je krijgt ook tips mee om van de restjes nog een lekker hapje te maken,” laat Kurt De Loor weten. “We willen onze gebruikers vooral inspireren om lekker en evenwichtig te koken en dat voor weinig centen. ‘Aan tafel in 1-2-3 euro’ leent zich hier perfect toe.”

Kurt De Loor: “Het project werd voor het eerst uitgerold in Kortrijk anderhalf jaar geleden en dat tot grote tevredenheid van de gebruikers. OCMW Zottegem is net het 100ste bestuur dat mee intekent. Het project bereikt zo al 2.000 gezinnen. Ik ben zeker dat dit ook in Zottegem een schot in de roos wordt.”

“Mooie samenwerking”

De samenwerking tussen priv é, lokale overheden en sociale organisaties vertrekt vanuit ieders expertise. “De sociale organisaties kennen de kwetsbare gezinnen en hun noden inzake armoedebestrijding”, zegt Wim Verbesselt. “Bij Colruyt beschikken we dan weer over een ruime expertise in koken, lekker en evenwichtig eten. Door de handen in elkaar te slaan kunnen we op een structurele, duurzame manier iets doen voor mensen die het moeilijker hebben. We zijn heel blij dat we bij gezinnen met kinderen een stukje zorg kunnen wegnemen en hen zelfredzamer helpen maken. Het is een van de vele manieren waarop we onze maatschappelijke verantwoordelijkheid invullen.”