Kunsthuis deCafe Zottegem toont naakte natuur

naked nature foto

Zottegem, 26/02/2018 –  In kunsthuis deCafe verenigt curator Nadine Prieels bij de start van de kunstwerking 2018 een aantal beeldend kunstenaars rond het thema “naked nature” (naakte natuur). Behalve streekgenoten Thijs Van der Linden (sculpturen) en Marc Galle (schilderwerk), zijn ook de Waalse Anne Kiesecoms (installaties) en Tine Robbe uit de Leiestreek (tekeningen) te gast. Bomen nemen in deze expo letterlijk een centrale plaats in.

Konijnen

Anne Kiesecoms ( °1969) is geboren in Ougr ée en woont en werkt in Luik, met fauna, flora en de jacht als belangrijkste thema’s. Zij is zich ervan bewust dat vooral dat laatste wel eens voor controverse zorgt, maar volgens haar maakt de jacht deel uit van ons gemeenschappelijk sociaal erfgoed. Haar werk verwijst dan ook naar voorvaderlijke praktijken en de relatie tussen mens en leven. Zij deelt de mens in jagers en niet-jagers in. In haar werk regeert vooral de stilte en de rust, wars van oordelen of wraakgevoelens. Anne stelde al meermaals tentoon in het Brusselse Bozar. Dat is meteen de plaats waar Nadine Prieels haar ontmoette en onder de indruk kwam van de eenvoud en kracht die uitging van de reeks hangende konijnensilhouetten die Anne uit rubberbanden sneed.

Tine Robbe

Tine Robbe ( °1990) is een jong tekentalent met alles in zich om het in de wereld van de hedendaagse kunst waar te maken. Zij woont in Zulte en werkt in Gent. In augustus vorig jaar trad ze in dienst als digitale dataconservator bij de Vlaamse Kunstcollectie. Tine behaalde een master beeldende kunsten aan Sint-Lucas in Gent. Zij tekent, doorgaans met niets meer dan een potlood, bijzonder gedetailleerde en intimistische natuurfragmenten. Een veld grassprietjes, een struik, een paard … zijn voor haar voldoende om de kijker een verstilde confrontatie met zichzelf in te sturen. Tine manipuleert niet, zij registreert. En dat op onovertroffen wijze. Zo was zij in 2017 terecht laureaat van de Arnoevoo wedstrijd te Bredene. Must see!

Bomen

Wie Thijs Van der Linden ( °Aalst 1983) zegt, zegt bomen. Hij is ronduit gefascineerd door landschappen en bomen, waarvan de geschiedenis en textuur de verbeelding weten te vangen. Die fascinatie vertaalt Thijs in meubeldesign, interieurprojecten, tekeningen, installaties en monumentaal werk. Thijs exposeerde al met groten als Roger Raveel, Honor é d’O en Leo Copers. Van deze “conservateur des arbres Belges” loopt momenteel in zijn Zottegemse Studio Arbor een overzichtstentoonstelling, maar voor de expo Naked Nature zal hij een nieuwe installatie in sito maken. Het wordt een verrassing in de traditie van de Kunst in Zwalm – editie 2017, waarvan Thijs bezieler én curator was. Het enige wat Nadine met zekerheid kan zeggen, is dat het werk iets met bomen zal te maken hebben.

Kwetsend

Marc Galle ( °Zottegem 1962) sluit als gastheer het rijtje, met nieuw werk dat hij heeft gemaakt vertrekkende vanuit het thema. Bij Marc staat altijd de kleine, kwetsbare, maar ook vaak kwetsende mens centraal, meestal in relatie tot extremiteiten als oorlog. De natuur vormt de omgeving, het kapsel waarin de mens zich tot extremiteiten laat verleiden en waarin hij steeds op zoek gaat naar God als een excuus voor zijn duistere daden. Beklijvend en donker werk, zoals we dat van hem gewoon zijn.

Praktisch

De expo Naked Nature loopt van 10 tot 18 maart, telkens op zaterdag en zondag van 15 tot 18 uur, in kunsthuis deCafe, Noordstraat 39 te Zottegem. Op donderdagavond 8 maart vindt vanaf 20 u de opening plaats met een receptie en een kennismaking met de kunstenaars. De expo kan ook na telefonische afspraak bezocht worden (0496/48.10.47).

2018 decafe maart 2018 uitnodiging