Eerste slechtvalken-ei van Europa werd in Oudenaarde gelegd!

Slechtvalk1 ©GuntherGroenez

Oudenaarde, 03/03/2018 –  Voor de zesde maal op rij heeft een koppel slechtvalken zijn intrek genomen in de nestkast bovenin de Sint-Walburgatoren in Oudenaarde. Daarbij zorgden ze meteen voor een primeur. Net als vorig jaar krijgen bezoekers aan Oudenaarde de kans de spectaculaire vluchten van deze roofvogels gade te slaan en het opgroeien van de jongen van nabij te volgen.

Kritisch

Het is elk jaar afwachten of de slechtvalken opnieuw de Sint-Walburgatoren boven een andere locatie als nestplek verkiezen.  Maar dit jaar was er een extra zorg. De Walburgatoren gaat dit jaar immers in de steigers voor een grondige renovatie. Dat zou voor de nodige verstoring zorgen en een nieuw legsel uitsluiten of laten mislukken. Na overleg tussen de stad Oudenaarde en Natuurpunt Vlaamse Ardennen plus werd daarom besloten om de werken tot na de nestperiode uit te stellen. Ondertussen worden in de omgeving van de toren enkele nieuwe nestplekken ingericht waardoor de vogels alvast naar een nieuwe neststek voor volgend jaar kunnen uitkijken. Eens de renovatiewerken achter de rug zijn, kunnen ze dan terug naar hun vertrouwde nestplaats.

Primeur

Op 24 februari werd het eerste ei gelegd. Het wijfje zorgde hiermee voor een Europese primeur. In de vorige jaren ( 2016 en 2017) werd het eerste ei pas op 1 maart gelegd. Ditmaal was ze beduidend vroeger. Inmiddels zijn er al enkele eieren bijgekomen. En dit allemaal voor de camera zodat iedereen deze heugelijke gebeurtenis  vanuit de luie stoel mee kan beleven. Nabij het nest zijn immers twee hoogwaardige camera’s geplaatst die het doen en laten van het ouderpaar en hun kroost in de gaten houden. De beelden zijn live via het internet op de website van de stad Oudenaarde en Natuurpunt Vlaamse Ardennen plus te bekijken. De beelden zijn ook op een groot scherm te zien in de Sint-Walburgakerk.

Dipje

Niettegenstaande alles goed was voorbereid, gooide een technische panne roet in het eten. Zowel de recorder als één van de twee camera’s ging stuk. Hoewel snel vervanging werd aangerukt, lukte het niet de tweede camera ter vervangen voordat het eerste ei werd gelegd. Omdat een verstoring van het nest grote gevolgen kan hebben (bevriezen van het ei), werd beslist de vervanging uit te stellen. Zodra de eileg achter de rug is en het weer beter wordt, zal op een gepast moment alsnog de tweede camera worden geplaatst. Fans van het eerste uur zullen dus nog wat geduld moeten uitoefenen.

Slechtvalk2 ©BartHeirweg

Kijkplezier

De stad Oudenaarde en Natuurpunt laten het niet aan hun hart komen. Een kleine tegenvaller, maar dat wordt ruim gecompenseerd door de spectaculaire vogelvluchten die door elke stadsbezoeker vanop de markt kunnen worden gevolgd. Daarvoor is nabij het stadhuis een kijkplek opgesteld die gericht is op het nest en van waaruit men de rustende of rondvliegende vogels gemakkelijk kan observeren. Wie dat wil kan bij de toeristische dienst een verrekijker ontlenen.

Niet alleen

Als voorheen kon Natuurpunt Vlaamse Ardennen plus rekenen op het stadsbestuur van Oudenaarde. De stad is inmiddels een vaste partner geworden en levert zowel financi ële als technische en logistieke steun. Daarnaast ondersteunen meerdere sponsors uit Oudenaarde financieel en materieel het project. Ook de kerkfabriek laat zich niet onbetuigd en stelt de deuren van de Sint-Walburgakerk open om er de beelden van het slechtvalkengezin aan de liefhebbers te tonen.

Meer info?

Meer informatie over  het initiatief vind je op de website van Natuurpunt Vlaams Ardennen plus en van de stad Oudenaarde.

www.natuurpuntvlaamseardennenplus.be  (zie rubriek ‘Projecten’ > ‘Slechtvalken’)
www.oudenaarde.be  (zie rubriek ‘Wonen & Leven > ‘Webcam slechtvalken’)
Je kan ook dagelijks op de hoogte blijven via de speciale Facebookpagina.  www.facebook.com/SlechtvalkenOudenaarde

Foto’s

  1. Gunther Groenez
  2. Bart Heirweg