Produceer zelf water en elektriciteit

Waterstof

Algemeen, 03/03/2018 –  Warmte produceren is een druk besproken zaak in deze extreem koude dagen.  

Allerlei bronnen worden aangewend, van traditionele tot de meest gesofisticeerde. Elektriciteit voortbrengen is voor de eigenaars van zonnepanelen een koud kunstje. Enkel als de zon het laat afweten zoals in de voorbije maanden december en januari, lukt het niet.  Zelf een windmolen plaatsen voor elektriciteitsproductie is een onbegonnen zaak. Een stroomgroep gebruiken stuit dan weer op andere praktische en financi ële bezwaren.  Viessmann, reeds tientallen jaren bedrijvig in de verwarmingssector, koppelt nu verwarming aan stroomproductie binnen één apparaat.  

Brandstofcel voor warmte en elektriciteit

Auto’s op waterstof breken niet door, al zijn de voordelen van dergelijke niet vervuilende krachtbronnen al tientallen jaren gekend.  Vooral Toyota en Hyundai zijn pioniers voor de productie van deze wagens.  Water is door elektrolyse de aangewezen bron voor het bekomen van waterstof.  Niet alleen water levert waterstof, ook koolstof gebonden brandstoffen zoals CO en steenkool zijn bronnen om waterstof te produceren. Aardgas is als emissiearme brandstof het meest geschikt om te splitsen. In een reformer of omvormer splitst het aardgas in koolstof en waterstof met een rendement van ruim 75 % tot 80 %.

Nu voor huiselijke aanwending

De Vitovalor 300-P van Viessmann is een gecombineerd toestel dat tegelijk zorgt voor verwarming, warm water en productie van elektriciteit.  Het is geen goedkoop, maar evenmin een duur toestel dat perfect kan dienen als vervangingstoestel of in de nieuwbouw.  De werkelijke kostprijs van dit hoogtechnologisch wonder bedraagt rond de 20.000 euro. Om dergelijk schone technologie te promoten komt er vanuit Europa een pakket steunmaatregelen om uiteindelijk een bedrag van ongeveer 11.000 euro te bereiken.

Er is een aardgasaansluiting vereist en afvoer voor de rookgassen, maar het apparaat neemt amper 0,65 vierkante meter in beslag.  Het bijna 300 kg wegende gecombineerde apparaat kan enkel geplaatst in een ruimte die minimum 2 meter hoog is.  Het mooie daaraan is het voldoende produceren van elektriciteit voor dekking van de jaarlijkse behoefte voor een doorsnee gezin. Indien nodig kunnen ook zonnepanelen zorgen voor een nog hogere elektriciteitsopbrengst door koppeling aan het net.  Tegelijk zorgt de Vitovalor 300-P  voor centrale verwarming en productie van sanitair warm water.  Meer weten over dit vernuftig apparaat en hoe deze ingewikkelde materie op bevattelijke wijze te begrijpen, surf dan naar de website www.allesoverdebrandstofcel.be .

Of ga nog tot zondagavond 4 maart naar de stand van Viessmann in paleis 12 op de Heizel om er de verwarming en elektriciteitsopwekking van de toekomst voor huiselijk gebruik te bewonderen.

Freddy De Schuiteneer.