Triamant Aunove is ook officieel een feit

IMG_20180302_180617

Zottegem, 02/03/2018 – In Sint-Maria-Oudenhove werd de nieuwe Triamant site ingehuldigd. Overal in Vlaanderen verrijzen deze grensverleggende projecten, liefst te midden dorpscentra, waar jong en oud terug actief en zorgzaam gaan samenleven. Coaches en vrijwilligers helpen de ouderen om zelfredzaam te blijven, zo nodig met ondersteuning maar nooit tegen hun ‘goesting’.

Actieve en hulpbehoevende bejaarden kunnen er samenleven met jonge gezinnen, anders zorgbehoeftigen en revaliderenden. Wie zijn medemens helpt kan aan lager tarief een woonst huren. In tijden van egoïsme en eenzaamheid lijkt dat inderdaad grensverleggend.

Vandaag waren de tenoren aan het woord. Al vele jaren ijverde politiek Zottegem voor een nuttige en leefbare herbestemming van de historische site waar ooit de bakermat lag van de traditionele handschoennijverheid, waar kinderen onderwijs kregen, mensen werden verzorg en waar vrijgevochten zusters aantoonden dat mensen tot mirakels in staat zijn. Nog één overlevende zuster woont vandaag in Oudenhove. Natuurlijk was ze ook van de partij, samen met de inwoners die ondertussen al overtuigd zijn geraakt van het project. Investeren in de eigen toekomst is geen gekke gedachte.

Ondertussen werden foutparkeerders door de organisatoren bij de oren getrokken en begreep iedereen dat Triamant weliswaar groots is opgevat, maar steeds met de buurt en de bewoners in gedachten.

Als spreker had Triamant Prof. Dr. Koen Kas uitgenodigd. Hij bleek een zeer taalvaardige intellectueel met een missie, die op een visionaire manier, aan de hand van eenvoudige voorbeelden, een bevattelijk beeld schetste van de enorme mogelijkheden die nu al bestaan om niet alleen gezond ouder te worden, maar ook om die gezondheid en het langer leven positief te beïnvloeden.

Ondertussen liep de grote zaal van het Zorgpunt vol. De notabelen en de ouderen vonden een zitplaats, maar ondanks het feit dat de files nog steeds groeiden en de spoeddiensten van ziekenhuizen kreunden onder de gevolgen van het barre weer, bleven geïnteresseerden toestromen.

Uiteindelijk nam een tevreden Burgemeester Jenne De Potter het woord voor een overvolle zaal. Hij loofde de lange termijn visie, de beschikbaarheid van zorg binnen een huiselijke omgeving, de mix van ouderen en jeugd, de authenticiteit en de gezelligheid van de omgeving. Tevens brak hij een lans voor het dorp Sint-Maria-Oudenhove, waar altijd iets te beleven valt. Natuurlijk vernoemde hij de populaire stoeten van Zottegem, de vele kleinhandelaars en caf é’s, de wandel- en fietsmogelijkheden en de schoonheid van de Vlaamse Ardennen. Hij had gerust ook het leuke zondagsmarktje en de fantastische septemberconcerten mogen vernoemen. Ah ja,… en Okra,… maar die vereniging hadden de nieuwe inwoners van ‘Aunove’ al ontdekt. Het verenigingsleven zal zeker een boost krijgen met de komst van Triamant.

En dan kwam de bezieler, CEO-voorzitter Jo Robrechts, aan het woord. De man gedreven noemen is een understatement. Hij bracht de zorgsector in beweging, maar wist ook de economische hefbomen in beweging te brengen die de droom van een door de mens gemaakte ‘Blue Zone’ dicht bij brengt. Oud worden mag niet meer afhangen van toeval, een idee dat hij deelt met Prof. Dr. Koen Kas. Gezondheid gaat verder dan gezondheidszorg. “Morgen is de eerste dag van het leven dat voor u ligt”, weet hij te zeggen en daarvoor worden alle rationeel haalbare middellen ingezet. Een heus gezondheidscentrum brengt de specialisten naar de bewoners. Zorg-, leef- en wooncoaches brengen alle tools binnen handbereik om het leven op de meest actieve en deugddoende manier te laten verder bloeien. Het noemt: “community assisted self management”. Dure woorden die door een 80-jarige inwoonster worden vertaald als: “Die meiskes en jongens staan op elk moment klaar om ons te helpen. En ik heb te weinig dagen in de week, want er is zoveel te doen. Ik kijk nog elke dag in de spiegel en zeg me wat een geluk ik heb hier te mogen wonen.”

En dan is het tijd voor de receptie. Een groep inwoners zet zich als eerste in beweging en nestelt zich in het pluche, vlak bij de tafel waar de chef-kok van restaurant ‘De Zeven’ (die onlang zijn eerste internationale prijs in de wacht sleepte) de hapjes en drankjes heeft klaar staan. Het leek me een verstandige zet want het wordt gezellig druk. Ik nestel me bij hen want dàt zijn de mensen waar het om draait. Al snel worden de eerste hapjes aangereikt. ‘Mijn gedacht’. Maar die quote komt van een andere toehoorder, die ons tijdens het socializen vriendelijk groet.

(SjK)

Lees meer? Klik op link in het rood!

Landelijke primeur in Zottegem: Zo lang en zo gezond mogelijk leven in Vlaanderens eerste Blue Zone

Triamant: Verruimde dorpskern van Oudenhove krijgt zijn definitieve vorm

Open bedrijven dag 2017 : Triamant site krijgt ruim 700 bezoekers over de vloer (reportage en foto’s)

Spectaculair timelaps: transformatie van een dorpscentrum (Triamant Aunove)

Zottegem, Oudenhove: Triamant dorpsuitbreiding

Dromen zijn te koop: Automaten voor een betere wereld (#naaktbeelden #interview)