Oosterzele, Milieuweek van 9 t.e.m. 14 maart in het teken van bijen

DDL oosterzele bij-vriendelijke gemeente (1)

Oosterzele, 06/03/2018 –  Ook in 2018 organiseert Gemeente Oosterzele zijn milieuweek; dit keer is Oosterzele al aan zijn 14de  editie toe. Om zijn titel van bij-vriendelijke gemeente verder in de kijker te zetten, draait de week dit jaar rond het thema bijen.

Programma

Vrijdag 9 maart om 19.30 uur in de bib – Openingsavond

Tijdens de openingsavond ontvangen de cursisten die in 2017 deelnamen aan de  imkercursus  hun diploma of attest.

Gemeente Oosterzele liet 2 000 zakjes met bij-vriendelijk  bloemenzaad  produceren; iedere aanwezige krijgt zo’n zakje mee naar huis; de resterende zakjes zijn nadien te verkrijgen in het gemeentehuis en in de bib (zo lang de voorraad strekt; een per gezin). Ook in 2018 wordt opnieuw een wedstrijd  bij-vriendelijke tuin  georganiseerd.

Inschrijven via  milieu@oosterzele.be  of 09 363 99 35/36.

Zaterdag 10 maart

Van 10 tot 16 uur kan men in GILO  Oosterzele (Geraardsbergse steenweg 69  — 71) terecht voor het Repair Caf é.Het  Repair Caf é  van Oosterzele is terecht een klassieker tijdens de Oosterzeelse milieuweek. Een enthousiaste groep  fiksers  stelt al voor de 6de keer zijn talenten ter beschikking van de bezoekers. Wie iets in huis heeft dat een defect heeft, kan er mee langskomen op het repair caf é.

Zondag 11 maart om 14.30 uur — Natuurwandeling en inhuldiging groot bijenhotel

Oosterzele huldigt zijn groot bijenhotel in. Dat komt op de hoek van de Oude Wettersesteenweg met de N42. De Gemeente zaaide de berm waar het hotel zal staan, in met bij-vriendelijk bloemenzaad zodat het hotel een aantrekkelijke locatie voor de bijen zal worden.

Woensdag 14 maart om 19.30 — Lezing

Bijen houden van bloemen en bloemen houden van bijen. Zij hebben elkaar nodig voor hun voortbestaan. In deze voordracht wordt het onderscheid tussen enerzijds (wilde) bijen, wespen en hommels en anderzijds sociale bijen en solitaire bijen toegelicht. Naast het belang van de bijen voor het milieu en ons eigen voortbestaan gaat de spreker in op de talrijke problemen die de bijen ondervinden. Daarnaast wordt bekeken wat we zelf kunnen doen  in onze tuin om de bijen te helpen. Organisatie: VELT i.s.m. Minaraad. Online inschrijven via  http://biboosterzele.blogspot.be  –    09 362 81 17 of  bibliotheek@oosterzele.be.

Danny De Lobelle.