mannetjes pad: Flobecq 12. 03. 2018

E-mailtje uit Goeferdinge: blik op de paddenoversteek

mannetjes pad: Flobecq 12. 03. 2018

Karel De Pelsemaeker, 13/03/2018 –  We hebben het via de radio en tv gehoord en gezien, ook ons krant besteedde er aandacht aan: Sinds vorige week zijn de winterslapers uit hun slaap ontwaakt.

Er werd vooral veel aandacht besteed aan amfibie ën zoals padden, kikkers en salamanders. Speciaal zelfs voor padden want deze beestjes die ergens in oktober in een warm hol zijn gekropen, trekken nu terug naar hun geboorteplaats, of naar de plaats waar ze ook vorige jaren gepaard hebben zoals vijvers, poelen en stille beekjes. Plaatsen die in de zomer dikwijls droogvallen. Daarom zijn deze amfibietjes, vooraleer hun liefdespoel droogviel, vorige zomer de bossen en de velden ingetrokken, daar hebben ze maandenlang insecten en regenwormen gevangen en gegeten om in de herfst ergens ten velde te  gaan winterslapen. Bij het ontwaken trekken ze terug van waar ze vertrokken zijn. Zonder besef van het gevaarlijk verkeer dat ze moeten kruisen bij hun terugtocht naar hun geboorte water.

Sinds de jaren tachtig van vorige eeuw al, helpen gewillige mensen deze beestjes om hun tocht veilig te kunnen volbrengen. Een voorbeeldgemeente hiervoor is het landelijke Vloesberg of Flobecq! Vooral op het bosrijke gehucht d’Hoppe is de hulp van de bewoners opvallend! De straten en grachten zijn er meterslang afgezet met een lage afspanning waarachter de diertjes, vooral ’s avonds, in emmers worden opgeraapt en overgezet naar een veilige plek!

Wie het graag meemaakt kan dat zeker eens naar d’ Hoppe trekken en meehelpen aan de paddentrek, deze zal toch nog een drietal weken duren. Wees voorzichtig met je wagen wanner je de plaats nadert en misschien breng je jouw emmer mee?

In naam van het mysterieuze amfibie ënvolk, alvast bedankt!

Karel De Pelsemaeker.