Oosterzeels gekibbel over gemeenteraadszittingen

_DSC0247 RE

Oosterzele, 25/03/2018 – De Oosterzeleese   oppositie hekelt het verschuiven of afschaffen van gemeenteraadszittingen.

De vierde woensdag van de maand wordt er in Oosterzele een gemeenteraad gehouden. Dat is zowat een ongeschreven regel geworden.  Open VLD Plus Oosterzele en Groen  vinden dat de meerderheid te vaak afwijkt van deze ongeschreven regel door een raadszitting te verplaatsen naar een andere datum en/of  een andere raadszitting af te schaffen. Beide oppositiepartijen zeggen zich beknot te voelen in hun democratische rechten.

  • De vergaderdata verplaatsen maakt een degelijke voorbereiding (en fractiewerking) niet makkelijk. De raadsleden hebben naast hun mandaat als raadslid ook een job, en maken een planning op om dossiers te kunnen voorbereiden, omdat de stukken maar één week voor de gemeenteraad in te kijken zijn. Door telkens te schuiven met de data is vooraf plannen geen optie meer. Sommige raadsleden met een vrij of zelfstandig beroep moeten daardoor ook regelmatig verstek geven op de raad.
  • De gemeenteraad van volgende week woensdag wordt opnieuw geschrapt wegens “te weinig agendapunten”. Het valt ons op hoe weinig punten deze meerderheid zelf aanbrengt. Ze zijn precies al enkele maanden in lopende zaken… of ze houden alles ver weg van de raadsleden en regelen alles binnenskamers.
  • Het schrappen van de gemeenteraad van november 2017 zorgde er al voor dat de meerderheid én Ilva moesten improviseren voor het vastleggen van de nieuwe afvaltarieven voor restafval, omdat de voorziene proefperiode daardoor vervroegd moest worden afgebroken. Het schrappen van de raad van volgende week maakt het de oppositie ook onmogelijk om antwoorden te krijgen op beleidsvragen.

Jan Martens (NVA)  zegt dat er een eenvoudige uitleg is; “er waren slecht 3 agendapunten en daarvoor een raadszitting organiseren is niet echt verantwoord”

Burgemeester Johan Van Durme voegt er aan toe  :  De gemeenteraad van maart 2018 ligt te dichtbij 1 maart waarbij er maar 4 punten klaar waren voor bespreking en goedkeuring op de gemeenteraad van 28 maart. Daarom werden deze 3 punten en de vraag over de vervoerregio’s verschoven op voorstel van CBS en overleg met alle gemeentelijke diensten naar de gemeenteraad van april 2018.Het was de eerste keer dat ik de gemeenteraad heb moeten verlaten omwille van dringende bestuurlijke zaken waarvoor ik als burgemeester verantwoordelijk ben.

Herman De Knijf, foto L.A.M.P.

X