Oorlogsmonumenten worden verwaarloosd


2018 is voor meer dan één reden een belangrijk jaar. Zowat 100 jaar geleden was de Eerste Wereldoorlog nog in volle gang. De oorlogsmonumenten uit de streek houden de herinnering levendig dat talloze brave lieden aan het front het leven lieten… alleen staan deze prachtige monumenten er erg verwaarloosd bij.

2018 is voor meer dan één reden een belangrijk jaar. Zowat 100 jaar geleden was de Eerste Wereldoorlog nog in volle gang. Op 11 november 1918 om 5 uur ’s nachts werd de Duitse capitulatie in het Wapenstilstandsrijtuig op het westelijk front in Rethondes — het bos van Compiègne — getekend door de Franse maarschalk Ferdinand Foch en de Duitse delegatie, maar de wapenstilstand ging pas in om 11 uur. De Eerste Wereldoorlog eiste 10 miljoen slachtoffers, waaronder 36.000 Belgen. De Tweede Wereldoorlog was in vele opzichten gruwelijker. Er vielen 70 miljoen doden. 90.000 Belgen lieten het leven.

Verwaarloosde monumenten
Deze bloedige periode heeft men in de hele wereld herdacht met tal van statige monumenten. Ook Geraardsbergen telt een aantal oorlogsmonumenten. De belangrijkste bevinden zich in het Grupellopark aan de Vesten, het Stationsplein en de Zonnebloemstraat, de moeite om eens te bezoeken. Alleen liggen ze er nogal verwaarloosd bij. 100 jaar na het einde van de Eerste Wereldoorlog zouden — uit respect voor de gevallen kameraden uit Geraardsbergen — de monumenten er netjes en mooi mogen bijliggen. Niets daarvan.

Bij het monument in het Grupellopark ligt er zwerfvuil. Stenen liggen los en het imposante vergulde Heilig-Hartbeeld is vuil. Het oorlogsmonument op het Stationsplein is eveneens smerig en kan een stevige poetsbeurt best gebruiken. Op het monument aan de Zonnebloemstraat stond lange tijd graffiti. Je kan er nog de sporen op zien. Toen ik jong was, was het monument afgezet met een hekje. Er was een grasperkje met wat bloemen, een groot contrast met hoe het er nu bij staat.

Ik nam contact op met de bevoegde schepen van openbare werken Rurik Van Landuyt (Open VLD) — “Gewoon doen, daar begint het mee.” — en stuurde hem een mailtje met de volgende boodschap: “Deze middag heb ik een bezoekje gebracht aan een aantal oorlogsmonumenten van Geraardsbergen. Het is intussen 100 jaar geleden dat Wereldoorlog I in volle finale was. Naar mijn mening staan de monumenten er nogal verwaarloosd bij. Heeft de stad geen plannen om de monumenten in hun glorie te herstellen… als eerbetoon aan de gesneuvelden?” Ik kreeg niet eens een antwoord.

Julien Borremans