Jurgen Moreels wint grandfondo Jeruzalem. (GFNY Jerusalem)


Isra ël ontving de vorige week de ronde van Itali ë (Giro). Maar kort daarvoor organiseerden ze als generale repetitie al een grandfondo waar maar liefst 1500 deelnemers aan deelnamen. Twee daarvan kwamen uit Belgi ë: nl Jurgen Moreels uit Scheldewindeke en Emmanuel Bruyneel uit Elsegem

Na een bewogen vertek vanuit de luchthaven landde het tweetal veilig en wel in Isra ël. De wedstrijd zelf was er eentje van 130 km met maar liefst 2500 hoogtemeters. De eerste 30 km kronkelden door het centrum van Jeruzalem. “Het was constant op en af” aldus Jurgen. Van bij de start stak Jurgen meteen de lont aan het vuur. Hij ging er meteen vandoor en kreeg het gezelschap van een Amerikaan en een Isra ëlier. Na een 20-tal km kon nog een Isra ëlier de aansluiting verwerven. Maar Moreels duldde hun gezelschap niet lang en ging er opnieuw vandoor na 25 km wedstijd. Met een razende vaart reed hij meteen een comfortabele voorsprong bij elkaar. “Op de klimmetjes had ik een goed overzicht van mijn voorsprong. Ik kon dus mijn tempo wat aanpassen aan mijn tegenstand. Maar toch ging ik constant vol door en reed ik voornamelijk op de wattages die ik lang kon volhouden. Ik reed uiteindelijk 100 km solo voorop.” De tegenstand zag Moreels pas terug na de aankomst. Zijn eerste achtervolger Aaron Hitman had al een achterstand van 10 minuten, de derde, Alon Lehrer volgde op iets meer dan 12 minuten. Die andere Belg, Emmanuel Bruyneel eindigde uiteindelijk negende op iets meer dan 16 minuten. Een knappe prestatie van Moreels, de man uit Oosterzele (Scheldewindeke), die dit natuurlijk niet zomaar kon verwezenlijken. Nadat hij al in tal van grandfondo’s top 10 en top 5 reed is dit nu echt wel de kers op de taart. De vele en zware trainingen hebben duidelijk gerendeerd. Met zijn overwinning bemachtigde Jurgen een ticket voor de grandfondo New York die op 20 mei zal verreden worden en die met 160 km en 2600 hoogtemeters een zware wedstrijd zal worden. “Ik kijk er al naar uit om ook in New York een knappe prestatie neer te zetten. New York op mijn palmares zetten is een droom die werkelijkheid zou worden,” aldus de tempobeul. Wij duimen alvast mee. (Erwin De Clercq).

Uitslag:

  1. Jurgen Moreels 130 km in 3.50.58
  2. Aaron Hitman op 10‘
  3. Alon Lehrer op 12’.05”