Oppositie vraagt grondig onderzoek na leegloop in Zwalms gemeentehuis

Er lijkt iets mis te zijn met het Zwalms Human Resources (HR) beleid want het laatste jaar geven meer en meer personeelsleden er de brui aan. De Zwalmse oppositie bestaande uit N-VA en Voorzwalm stellen zich daar grote vragen bij en dit zal zeker op de agenda komen bij de volgende gemeenteraad eind deze week.

Volgens Zwalms burgemeester Karen De Colfmacker is het een beetje ploeteren   maar de dienstverlening zou nog niet in het gedrang komen. Ze geeft aan dat de jonge generatie geen veertig jaar meer op dezelfde plaats werken. Anderen zouden dan juist wel blijven bij de gemeente doordat dit meestal een job dicht bij huis is en stabiliteit uitstraalt.

Volgens een personeelslid houden de schepenen zich niet aan de regels door opmerkingen te geven aan de personeelsleden. Heel wat sleutelfiguren keren Zwalm de rug toe. Er zouden al mensen vertrokken zijn bij cultuur, milieu en welzijn. Zo is de gekende Marijke De Lange van de dienst cultuur nu ook vertrokken.

Functioneringsgesprekken

Op goed een jaar tijd gaven 11 personeelsleden van verschillende gemeentelijke diensten hun ontslag. Volgens de oppositie is er meer aan de hand dan dat de meerderheid wil laten uitschijnen. VoorZwalm eist een externe audit en tevredenheidsenquête.

Vroeger gemoedelijker

In het Nieuwsblad van maandag   zegt Marijke: “Ik   wijs naar functioneringsgesprekken en contacten met schepenen en burgemeester als reden voor het ongenoegen. “Ik denk met weemoed terug aan de vorige legislaturen toen het er veel gemoedelijker aan toeging. Volgens mij is het ook geen toeval dat veel van de mensen die hun ontslag hebben ingediend ofwel in de legislatuur van Basiel Eeckhout ofwel die van Bruno Tuybens werden aangesteld. Al te vaak worden deze mensen onterecht met de vinger gewezen.” Als voorbeeld van dat laatste wijst ze op onterecht negatieve evaluaties en op diensthoofden die plots een nieuw diensthoofd boven zich krijgen, om hen zo te beknotten.

Malaise

De Zwalmse burgemeester spreekt niet over een malaise maar als 1/3 van het personeel bij deze zaak betrokken is over wat kan men dan nog spreken.

X