Helft van de mensen gebruikt illegale drugs tijdens het uitgaan!


Uit onderzoek van Tina Van Havere — verbonden aan de Hogeschool Gent — blijkt dat de helft van de mensen tijdens het uitgaan illegale drugs gebruikt. Op dancefestivals ligt het percentage van mensen dat illegaal drugs gebruikt nog een stuk hoger. Dat zegt onderzoeksexperte Tina Van Havere op Radio 1 nadat bekend geraakt is dat na Tomorrowland twee vrouwen overleden zijn na drugsgebruik tijdens het festival.

De helft van de uitgaande jeugd gebruikt illegale drugs
“We zien al een aantal jaren in ons onderzoek dat het uitgaansleven altijd gelinkt is aan drugsgebruik, het legale en het illegale drugsgebruik”, zegt Van Havere in “De ochtend” op Radio 1. “Alcohol vinden we zeker normaal. In enquêtes zien we dat ongeveer de helft van de mensen illegale drugs gebruiken tijdens het uitgaan.”

Xtc is wel een blijver, benadrukt Van Havere. “Xtc kost zeer weinig in Belgi ë. Het is zeer laagdrempelig. We zijn het gewoon als Belg om medicijnen te slikken, een xtc-bol ligt in verlengde ervan. Zo’n bol kost 6 à 7 euro. Voor een gram cocaïne zit je al snel aan 50 à 60 euro. In Australi ë bijvoorbeeld liggen de prijzen veel hoger. Dat komt doordat wij aan begin van ketting zitten. Er zitten maar weinig mensen tussen.”

Druggebruik raakt ingeburgerd
Uit eigen onderzoek blijkt dat er in Geraardsbergen nog flink wordt gedeald en gebruikt. Er zijn verschillende bevoorradingspunten: het Grupellopark, aan het speelpleintje op de Gavers, de Denderstraat, de stationsbuurt, net buiten de schoolpoorten… Vooral aan het station wordt er tijdens het schooljaar dagelijks gebruikt.

Preventie
Volgens Joke De Brakeleer — bestuurssecretaris welzijn, sociale zaken en preventie middelengebruik in Geraardsbergen — wordt er veel ingezet om minderjarigen bewust te maken van de nadelen van alcoholgebruik. “Jongvolwassenen worden aangemoedigd om alcoholgebruik sterk te beperken. We vragen de uitbaters van drankgelegenheden om geen ‘happy hours’ te organiseren.” Voor de rest is er een sterke samenwerking met de politie en verloopt er heel wat preventie via de scholen.

Goede praktijkvoorbeelden
Intussen circuleren in de professionele literatuur allerlei kant-en-klare-recepten die onmiddellijk kunnen worden toegepast. In Zweden bestaat een preventieprogramma voor twaalfjarigen. De focus komt daarbij op de familie te liggen. ‘Step-by-Step’. Zowel de jongere als de ouders volgen het programma op school. Zo wordt de weerbaarheid van de jongere verhoogd, maar tevens wordt de band met de ouders versterkt. In samenwerking met de scholen kan de stad een programma uitwerken.

In het uitgangsleven worden jongeren in Geraardsbergen regelmatig met drugs geconfronteerd. Plezier maken hoeft niet ten koste van de gezondheid te gaan. Een uitbater kan zich engageren om zijn zaak zo goed als drugsvrij te houden door goede informatie aan te bieden en — in samenwerking met de politie — allerlei maatregelen te nemen om zijn zaak drugvrij te houden. De stad kan dan aan de horecazaak een ‘Quality Nights’-charter aanbieden: een kwaliteitslabel voor veilig uitgaan. De stad kan deze horecazaak aanbevelen door ze op zijn website te vermelden. De horecazaak kan dit kwaliteitslabel uithangen.

De drugshandel kent eveneens een aanbod- en een vraagzijde. Terwijl de aanbodzijde wordt aangepakt door de overlast te bestrijden, kan de vraagzijde ontmoedigd worden door het invoeren van ‘de onmiddellijke minnelijke schikking’ (OMS), zoals dit in Antwerpen reeds is ingeburgerd. De bedoeling is om de lokale drugsmarkt sterk te verstoren en gebruikers naar effici ënte hulpverlening worden geleid. Bij de OMS-procedure wordt het gebruik van drugs in de openbare ruimte bestraft met een financi ële boete: €75 voor softdrugs en €150 voor harddrugs. De gebruiker kan kiezen: betalen of hulpverlening volgen.
Julien Borremans

X