Merelbeke zet camera’s in tegen sluikstorten en zwerfvuil

Merelbeke persbericht: De gemeenteraad van Merelbeke stemde dinsdag 25 september in met het gebruik van camera’s in de strijd tegen sluikstorten en zwerfvuil. De gemeente werkt daarvoor samen met IVM, de afvalintercommunale.

Handhaving en pakkans vergroten

“We zetten al zeer lang in op preventie en sensibilisering”, volgens schepen voor afvalbeleid Dirk Poriau, “maar sluikstorten en zwerfvuil blijft een probleem. Bovendien zorgt het voor veel ongenoegen en overlast bij inwoners. We willen nu gericht inzetten op handhaving.” Daders op heterdaad betrappen is moeilijk, maar met een camera schrik je niet alleen potenti ële daders af, de pakkans verhoogt ook aanzienlijk.Het project wordt volledig gecoördineerd door IVM: zij staan in voor het (ver)plaatsen van de camera’s, het bekijken en verwerken van de beelden, het doorsturen van de beelden naar de politie en het aanmaken van een GAS-dossier als de dader kan geïdentificeerd worden.De camera wordt vooral ingezet aan glasbolsites en zogenaamde ‘hotspots’, dat zijn plaatsen die zwerfvuil- of sluikstortgevoelig zijn.

Meer informatie Karien Roelkens Dienst afvalbeheer

karien.roelkens@merelbeke.be