Kloosterstraat is eerste fietsstraat in Merelbeke

Op donderdag 11 oktober gaat de Kloosterstraat opnieuw open voor alle verkeer na grondige riolerings- en wegenwerken. Nieuw voor Merelbeke is dat het eerste gedeelte van de Kloosterstraat, waar het gemeentelijk basisonderwijs en de OCMW-campus ligt, een fietsstraat wordt. Fietsers hebben daar voorrang op het autoverkeer en auto’s mogen niet inhalen.

De aannemer brengt op vrijdag 5 oktober de toplaag van de rijweg en de fietsstraat aan, maandag 8 oktober volgt de belijning. Bij gunstige weersomstandigheden gaat op donderdag 11 oktober de straat open voor alle verkeer.

Nieuwe riolering

De Kloosterstraat kreeg een nieuwe, gescheiden riolering. De straat werd ook volledig heraangelegd met nieuwe fiets- en voetpaden en werd verkeersveiliger ingericht. “De rioleringswerken werden voor 75 procent gesubsidieerd door de Vlaamse Overheid, de rest van het kostenplaatje en de wegeniswerken nam de gemeente voor zijn rekening. In totaal kostte het project zo’n 1,8 miljoen euro.”, aldus schepen van Openbare Werken Pascal Rousseaux. Alle kabels van de nutsmaatschappijen werden ondergronds geplaatst en de klassieke openbare verlichting werd vervangen door energiezuiniger LED-armaturen. Ook in de Kleine Kloosterstraat werd een gescheiden rioolsysteem aangelegd. De heraanleg van het wegdek gebeurde daar met gekleurde betonstraatstenen en de straat werd nu opgevat als een woonerf, met bijhorende snelheidsbeperking van 20 km/uur.

Zwakke weggebruiker centraal

De herinrichting van de Kloosterstraat trekt ook duidelijk de kaart van de zwakke weggebruiker. “Elke dag gaan enkele honderden kinderen te voet of met de fiets naar het GILKO”, klinkt het bij schepen van Mobiliteit Bertrand Vrijens. “We hebben dus volop ingezet op het veiliger maken van die schoolomgeving voor fietsers en voetgangers.” Daarom werd een deel van de straat een fietsstraat. Het wegdek is er rood gekleurd om duidelijk te maken dat fietsers er voorrang hebben op het autoverkeer. Auto’s mogen er ook niet inhalen.

Daarnaast is de hele Kloosterstraat zone 30 en wordt zwaar vervoer uit de schoolomgeving geweerd. Dat kon door een nieuw circulatieplan in te voeren op de site van de brandweer en de gemeentediensten. “Ter hoogte van de school versmallen we de weg tot 4,4 meter, om autoverkeer te dwingen de snelheidsbeperking te respecteren,” vult schepen Pascal Rousseaux aan, “en we voorzien uiteraard ruime voetpaden met heel wat groenaccenten.” Aan de school is alleen nog een kiss-and-ridestrook. Parkeren kan op de parking aan de Gemeentehallen, die op wandelafstand ligt.

 

Meer info Dirk Doclo dienst werken   T 09 210 33 90

dirk.doclo@merelbeke.be

X