GROOTSTE WINNAAR VERKIEZINGEN NIET IN COALITIE

Groen grootste winnaar

De verkiezingsuitslag in Merelbeke is duidelijk: met een stijging van maar liefst 5,9% naar 23,7% is Groen de grootste winnaar. Dit is een ongeziene topscore voor een Groen-lijst in Vlaanderen. Stefaan Van Hecke, die de Groen-lijst trok, reageert: “Een fantastisch resultaat! De kritische maar constructieve oppositierol die Groen opnam wordt door de Merelbekenaren duidelijk gewaardeerd. En vooral de thema’s waarop Groen focuste tijdens de campagne (de inname van open ruimte, de fileproblematiek en de onbetaalbare huisvesting) liggen de Merelbekenaars nauw aan het hart. Een heel sterk signaal dat de kiezers de groene thema’s, manier van werken en onze mensen echt wel én steeds meer waarderen.”

Signaal kiezer krijgt geen gehoor

Ondanks de grote stijging van Groen werd het een moeilijke verkiezingsnacht. Zelfs een verkennend gesprek met Open VLD en CD&V zat er niet in. Toen duidelijk werd dat CD&V en Open VLD zich aan elkaar hadden verbonden, was de ontgoocheling in het groene kamp groot. Stefaan Van Hecke: “Dat zelfs een verkennend gesprek niet overwogen werd, is een teleurstelling. Het signaal van de kiezer was heel duidelijk, maar de 2 meerderheidspartijen kiezen ervoor om dat naast zich neer te leggen, de macht te behouden, en gewoon verder te doen. Enorm spijtig. Zeker omdat het, tot op vandaag, niet duidelijk is welk inhoudelijk bestuursproject de Merelbekenaren mogen verwachten. Want de grootste partij, CD&V, had de hele verkiezingen lang geen verkiezingsprogramma. Onze gemeente kan dus veel richtingen uitgaan.”

Groen blijft verder strijden

Zes jaar geleden haalde Groen al een bijzonder mooi resultaat. Het resultaat van vijf zetels nog verbeteren was een serieuze uitdaging. Stefaan Van Hecke besluit: “Maar het is ons zondag toch gelukt, en met verve! Want we halen ons beste resultaat ooit in Merelbeke en zijn hierdoor de 2de grootste Groen afdeling van heel Vlaanderen. Dat is fantastisch! We krijgen bijzonder veel felicitaties en steunbetuigingen binnen. Want veel kiezers hadden onze winst graag verzilverd gezien in een bestuursdeelname. Dat doet deugd en geeft veel nieuwe energie. We bedanken onze 4099 kiezers en blijven strijdvaardig! Groen zal zich de komende jaren, gesterkt door de extra 6e zetel, blijven inzetten voor een beter Merelbeke. We blijven onze constructieve, maar kritische rol in de gemeenteraad verderzetten en zullen als grootste oppositiepartij blijven wegen op het beleid van Merelbeke. En als we onze groei verderzetten, kunnen ze ons in 2024 gewoon niet meer negeren.”

 

Stefaan Van Hecke