Brakelaar Stefaan Desmet schreef roman ‘De tovenaar van half negen’

 

Brakelaar Stefaan Desmet publiceerde de voorbije jaren bij uitgeverij die Keure over de beleids- en beheerscyclus van de Vlaamse gemeenten, OCMW’s en provincies. Als financieel beheerder van het provinciebestuur Oost-Vlaanderen werkte hij mee aan publicaties over het provincie- en gemeenterecht. Maar oude liefde roest niet. 21 jaar na zijn verhalenbundel ‘Reigers en andere verhalen’ is er nu de roman ‘De tovenaar van half negen’. Een intrigerende titel voor een intrigerend boek!

Samenvatting:

‘De tovenaar van half negen’ is een roman over de loyale liefde van een zoon voor zijn vader en over het onvermogen om te vergeten. Het is een universeel verhaal over liefde en verdraagzaamheid en hoe moeilijk die vaak te bereiken zijn omdat herinneringen of vooroordelen in de weg kunnen staan.

Hans Goeminne groeit op in een typisch dorp op het katholieke, Vlaamse platteland. Hij observeert de wereld met de naïviteit van een kind. Een gebeurtenis die bijna dramatisch afloopt, zorgt ervoor dat de band met zijn vader nog hechter wordt.

Het leven in het dorp van Hans is als een stille waterpoel, ogenschijnlijk vredig maar o zo verraderlijk en onrustig als je dichterbij komt. In het kasteelpark plant men een boom als er een kind geboren wordt. Maar waarom niet voor elk kind? En waarom vervult de kasteelheer-fabrieksdirecteur zo’n dominante rol in het dorp?

 

Geleidelijk ontdekt Hans dat het leven lang niet altijd rozengeur en maneschijn is en dat de dingen zelden zijn wat ze lijken. In een sfeer van schuld en boete kleeft elke fout aan je verdere leven. Zeker als die fout, hoe klein ook, gebeurde tijdens de oorlog.

 

Als Hans op zijn zeventiende verliefd wordt op Fee, dreigt de verhouding met zijn vader ernstig verstoord te worden. De relatie met Fee zal Hans’ leven door elkaar gooien, want Fee is een merkwaardig meisje. Ze is immers verstandiger dan ze zich voordoet, maar te bijzonder om dat toe te geven.

 

Zal Hans tijdig kunnen kiezen tussen de twee mensen die hem het meest dierbaar zijn en zal hij eindelijk achterhalen wat er zijn grootvader precies is overkomen tijdens de Tweede Wereldoorlog?

 

 

Ofschoon het boek geschreven is in de ik-vorm is het niet autobiografisch. De verhaallijnen en de personages zijn verzonnen, maar dat neemt niet weg dat de achtergrond waartegen het verhaal zich afspeelt, gebaseerd is op de realiteit. Wie Oost-Vlaanderen – en in het bijzonder de Vlaamse Ardennen, de streek van Brakel en Oudenaarde – kent, zal dus bepaalde zaken herkennen. Bijv. de limonadefabriek die ook in het titelverhaal van de verhalenbundel ‘Reigers’ al een rol speelde.

 

Bio:

Stefaan Desmet (Brakel, 1961) studeerde in Gent diplomatieke wetenschappen en pers- en communicatiewetenschappen. Hij is financieel beheerder van de provincie Oost-Vlaanderen. Een aantal van zijn kortverhalen verscheen in diverse literaire tijdschriften. Zijn verhalenbundel ‘Reigers en andere verhalen’ werd destijds uitgegeven door het Davidsfonds/De Clauwaert. De voorbije jaren publiceerde hij voornamelijk over de beleids- en beheerscyclus, de planning en het financieel beheer van de Vlaamse gemeenten, OCMW’s en provincies.

 

Specificaties:

 

‘De tovenaar van half negen’ is uitgegeven door de Nederlandse uitgeverij Schrijverspunt. Het boek telt 184 pagina’s en kost 16,95 EUR.

De roman is te koop bij de gebruikelijke webwinkels en kan ook besteld worden in de traditionele boekhandel (ISBN: 978-94-6266-331-2). Het is eveneens te verkrijgen bij de auteur en wordt binnenkort verwacht bij boekhandel Braeckman, Neerstraat 26 te Brakel.

 

Boekvoorstelling:

 

De roman werd voor een publiek van genodigden voorgesteld in de fraaie Banketzaal van het Provinciehuis in Gent. Er waren onder meer toespraken van eerste gedeputeerde Alexander Vercamer en gedeputeerde Jozef Dauwe. Tot slot overhandigde de auteur het eerste exemplaar van zijn boek aan gedeputeerde Vercamer.

Foto’s Katleen Anrijs