Ninove herdenkt de Groote Oorlog
Oorlogsmonument Ninove

Ninove herdenkt de Groote Oorlog

Ninove herdenkt de Groote Oorlog
Oorlogsmonument Ninove

Met tientallen grote en kleine tentoonstellingen, lezingen, concerten, fakkeltochten, wandelingen en andere evenementen toont Ninove zich sinds 2014 behoorlijk actief in het herdenken van de Groote Oorlog. Ook in 2018 blikken we met een handvol fijne initiatieven terug op de gebeurtenissen die tussen 1914 en 1918 ons land (en een deel van de wereld) in rep en roer hebben gezet.

Het volledige herdenkingsprogramma

Zondag 4 november 2018

Sjef De Meyer gidst ons langs de unieke WO1-relichten in het bos. Een mooie herfstwandeling met oog voor oorlogserfgoed.

  • 15 uur, kapel van Bevingen, Neigem

Dinsdag 6 november 2018

Film ‘Au revoir là-haut’

Cineclub Lucifer kiest voor haar maandelijkse voorstelling een film over de Groote Oorlog.‘Au revoir là-haut’ is een gitzwart epos over twee oorlogsveteranen die een zwendel rond oorlogsmonumenten opstarten. Regisseur Albert Dupontiel zorgt voor zinderende en visueel rijke vertelling die betovert en ontroert.

  • 20 uur (inleiding om 19.45 uur), CC De Plomblom, Ninove

Vrijdag 9 november 2018

Herdenkingstoer Wapenstilstand

Het stadsbestuur en de vaderlandslievende verenigingen maken een rondrit langsheen de deelgemeenten. Met bloemenhulde aan elk herdenkingsmonument, inhuldiging van een herdenkingssteen op elke begraafplaats en een dankwoord van de lagere scholen. De bevolking wordt uitgenodigd om aan te sluiten bij de verschillende herdenkingsmomenten.

  • Vanaf 12.30 uur. Startpunt: stedelijke begraafplaats Ninove
Klaprozen sterven niet

Dichter Marc Van Der Meeren en muzikanten Antoine De Wael en Femke De Couck brengen een po ëtisch-muzikale herdenkingsevocatie

  • 20 uur, abdijkerk Ninove

Zaterdag 10 november 2018

Fakkeltocht

We dragen de boodschap ‘Nooit meer oorlog’ uit aan de hand van een fakkeltocht.

  • Verzamelen vanaf 18 uur aan Buurthuis Berdam, Edingsesteenweg 2, Ninove. Start om 18.30 uur. Aankomst om 19.30 aan CC De Plomblom
Bevrijdingsconcert ‘Elixir d’Anvers’

Een aangrijpend concert met ongekende mooie muziek van 100 jaar geleden: van triomfalistische jubelende liederen naar hoopvolle ragtimes tot melodie ën die de miserie verzachtten. Kortom: een uniek repertoire dat na 100 jaar nog steeds actueel is.

  • 20 uur, CC De Plomblom, Ninove. Tickets en info: www.ccdeplomblom.org

Zondag 11 november 2018

Offici ële herdenkingsplechtigheid in Appelterre-Eichem
  • 9 uur: plechtige eucharistieviering in de St-Gertrudiskerk; 10.15 uur: bloemenhulde aan het monument, opgeluisterd door Harmonie St-Cecilia, gevolgd door receptie in zaal Pax
Concert ‘Evensong’

Fenikskoor Ninove verwerkt in ‘Evensong’, een kerkdienst in de late middag, liederen met getuigenissen uit het oorlogsverleden.

  • 16 uur, Sint-Margrietkerk, Neigem. Tickets en info: fenikskoorninove.wordpress.com

 

X