Melle gaat internationaal voor 100 jaar Wapenstilstand

Melle: Op zaterdag 10 en zondag 11 november gaat Melle internationaal ter gelegenheid van 100 jaar Wapenstilstand. De drie Melles (Belgi ë, Frankrijk en Duitsland) bundelen hun zangtalent voor een fantastisch vredesconcert en een prachtige herdenking.

Op 11 november is het 100 jaar geleden dat er een eind kwam aan de Eerste Wereldoorlog. Na vier jaar pure ellende en na miljoenen doden kwam een einde aan een conflict dat de hele wereld verdeelde. De gemeente Melle heeft de afgelopen vier jaar ingezet op verschillende aspecten van de herdenking van deze trieste bladzijden uit de geschiedenis en wil eindigen met een teken van hoop.


Op 10 november vindt in Melle een internationaal vredesconcert plaats. Dit wordt speciaal voor de gelegenheid gecre ëerd door gemengd koor Pojedu in samenwerking met het koor van de muziekacademie van Melle in Frankrijk en de Kantorei Melle St. Petri uit het Duitse Melle. Leerlingen van het SFI, het Franse Lyc ée Joseph Desfontaines en het Gymnasium Melle uit Duitsland nemen ook deel aan het concert als afsluitende apotheose van vier jaar intense samenwerking naar aanleiding van de herinnering aan de Eerste Wereldoorlog. Zij verzorgen een concert met vredesliederen uit eigen en internationaal repertoire, verwerkt tot een passend visueel spektakel.
Verenigingen en scholen uit Belgi ë, Frankrijk en Duitsland zetten hiermee hun schouders onder de toekomst van de vrede.
Het concert vindt plaats in Studio M om 20 uur. Inschrijven kan via https://inschrijvingen.melle.be; een kaart kost 15 euro.
Op 11 november nemen we de tijd om stil te staan bij Wapenstilstand en alle leed dat er aan vooraf ging.
Om 8.20 uur gaat een bloemenhulde door in Gontrode aan de kerk.
Om 9.30 uur gaat de traditionele misviering door in de Sint-Martinuskerk in Melle centrum. Voor de gelegenheid wordt de viering opgeluisterd door de Kantorei Melle St. Petri uit onze zustergemeente Melle in Duitsland. Na afloop gaan er huldes door op de begraafplaats en aan het monument van de Franse Vlootfuseliers, mede verzorgd door leerlingen van de gemeenteschool, het Sint-Franciscusinstituut, het Lyc ée Joseph Desfontaines uit Melle in Frankrijk en het Gymnasium Melle uit Melle in Duitsland, naast de Koninklijke Harmonie Sint-Cecilia, de brandweer en politie en de Nationale Strijdersbond (NSB) en de Vlaamse Oudstrijders (VOS).
Gemeentebestuur Melle | Gemeenteplein 1 — 9090 Melle | fax 09 210 07 38
Op dat moment wordt bovendien een nieuw monument onthuld ter ere van alle oudstrijders en burgerlijke slachtoffers van de beide wereldoorlogen van de gemeente Melle.

 

 

X