Ere – gouverneur Paul Breyne vol lof over expo ‘Einde WO I’ in Sint – Bavokerk Gijzenzele

Hoog bezoek in Gijzenzele. Het was voor de Oosterzeelse burgemeester Johan Van Durme en Het Gijzels Genootschap van de Kerkuil een grote eer dat de ere — gouverneur van West — Vlaanderen Paul Breyne veel interesse toonde voor de ronduit schitterende expo ‘Einde WO I’ in de Sint — Bavokerk in Gijzenzele. Een absolute aanrader. Een must see. Rep je, je krijgt nog op zondagen 18 en 25 november de unieke kans om de expo te bezoeken. (Reporter 17, foto’s Danny De Lobelle).

De ex — gouverneur en voormalig burgemeester van Ieper werd door de Federale regering aangesteld als commissaris — generaal van de herdenkingen van WO I. De gouverneur was best onder de indruk van de meesterlijk in beeld gebrachte expo. Een tentoonstelling met een grote historische waarde. Bewondering alom, voor de blikvanger van de expo, een schaalmodel van de Sopwith Camel. Het Gijzels Genootschap van de Kerkuil, dat in het zesde Linieregiment, de Erfgoedcel Viersprong en de stad Nieuwpoort loyale partners vond, heeft van de expo ‘Einde WO I’ iets heel bijzonders gemaakt. Veel dank gaat ook naar de vzw 6 de Linieregiment, heel wat stukken van de expo komen uit de waardevolle collectie van de vzw 6 de Linieregiment dat van 19 tot 22 mei 1940 hardnekkig strijd leverde in Gijzenzele. Dank u wel, 6 de Linieregiment.
Gelukkig zal, dankzij Het Gijzels Genootschap van de Kerkuil en zijn loyale partners, het vele waardevolle materiaal niet verloren gaan. De expo is een eerbetoon voor de gesneuvelde soldaten. Er wordt op de tentoonstelling gefocust op piloot James Reid, die één week voor het einde van de oorlog, op 4 november 1918, sneuvelde in Gijzenzele. Hij was piloot van het 65 ste squadron RAF. Lt. James Reid vloog met een Sopwith Camel. Zijn vliegtuig werd op schaal 1/3 nagebouwd in de kerk van Gijzenzele met originele stukken zoals het in 1918 werd opgebouwd. Hij sneuvelde, gevallen achter de kerk van Gijzenzele. Bijna 29 jaar. Het Gijzels Genootschap van de Kerkuil ging op zoek naar de roots van James Reid. Het Gijzels Genootschap van de Kerkuil slaagde erin James Reid een gezicht te geven. Hij is een Ier met Schotse roots. Hij werd klaargestoomd voor de gevechtsvliegtuigenopleiding en wordt ingedeeld bij de allernieuwste en meest gevaarlijke van de gevechtsvliegers, de Sopwith Camel. Hij behaalde vier overwinningen. Tijdens de expo kan je ook het boek ‘Ambras boven Gijzel’ aankopen. In de expo is er ook aandacht voor de Gijzenzeelse soldaten die meevochten in ‘Den Grooten Oorlog’. 42 Gijzenzelenaren werden opgeroepen onder de wapens. Van elke soldaat werd een fiche samengesteld. Er overleden 4 soldaten op een totaal van 48 inwoners onder de wapens (42 soldaten en 6 opge ëisten).                 Reporter 17
X