Zicht op San Marino met de 3 torens.

San Marino, meer dan de moeite waard voor fietsers en gaststad van de Giro d’Italia 2019.

Zicht op San Marino met de 3 torens.

De Republiek San Marino, is een staat die ongeveer 61 km ² groot is en een 30.000-tal inwoners heeft. Het bevindt zich op het Apennijns Schiereiland aan de Oostzijde van de Apenijnen. Het wordt er volledig omringd door Itali ë. De hoofdstad zelf noemt eveneens San Marino.

Vanuit de luchthaven van Bologna of Rimini is San Marino makkelijk bereikbaar. Wij waren er om deze Republiek te verkennen van op de fiets o.m. naar aanleiding van de individuele tijdrit in de Giro d’Italia op zondag 19 mei 2019 die zijn aankomst zal maken in het historische gedeelte van de stad. Deze oude stad , die op de top van een 700 meter hoge heuvel ligt, is dan ook de moeite waard om te bezoeken. Niet alleen omwille van de fantastische zichten die je kan waarnemen, maar natuurlijk ook nog om andere redenen. Zo is het nog steeds de oudst bestaande onafhankelijke staat van de wereld. Je vindt er prachtige landschappen, heuvels, kastelen en wijnhuizen. Ook tal van musea zijn een bezoek meer dan waard. Er is een wapenmuseum, een Ferrari en Abarth museum, het museum di Stato en zoveel meer. Wat je daar ook eens moet meemaken is de wissel van de wacht van het eigen leger dat ze daar hebben, en dit op het Pallazzo Publico van april tot september. San Marino wordt trouwens omringd door 8 kastelen en op de top van de heuvel staat het negende kasteel. Deze kastelenroute is ideaal om eens te doen met de fiets. Je fiets er door een mooie streek de heuvels op en af. Zo kan je o.a. het Castello di Montegiardino tegenkomen op één van de vele fietsroutes die de dienst toerisme daar uitgestippeld heeft. Er zijn trips van 50 km tot 120 km die je kan volgen op de kaart maar natuurlijk ook op je fietsgpsl. E én van die ritten is Alla Scoperta Del nove castelli, waarbij je voorbijkomt aan de eerder vernoemde negen kastelen. Een echte aanrader. Maar niet alleen is er gedacht aan de wegfiets, ook de mountainbikers komen hier ruimschoots aan hun trekken met verschillende routes. Je zal hier heel wat calorie ën verbruiken en die moeten natuurlijk terug aangevuld worden. En waar ben je dan beter dan in San Marino. Het eten is er gewoonweg heerlijk. De pasta’s, de pizza’s, de specialiteiten van de verschillende restaurants en niet te vergeten de heerlijke rode wijn die San Marino rijk is (Val Dragone rosso). In restaurant La Terrazza geniet je niet alleen van het lekkere eten maar tevens ook van het enorme uitzicht dat je hier hebt. Ook Ristorante Trattoria moet hier zeker niet onder doen. Om er een mooie fietsvakantie van te maken kan je beroep doen op hotels die volledig ten dienste staan van de fietsers. Zo kan je super degelijke fietsen huren (Fondriest carbon), is er telkens een eigen aparte afgesloten plaats waar je je fiets kan stallen en waar je eventuele reparaties kan laten uitvoeren. Kortom, de fietser wordt hier in de watte gelegd. De accommodaties verschillen naargelang wat je zelf wil. Luxe, comfort en ook op een vakantiecentrum kan je er terecht. Zes hotels mogen zich uitgeven als echte bike hotels. Het Grand hotel San Marino****, Het Garden Village hotel***, La Grotta hotel***, Palace hotel****, Hotel San Marino Idesign**** en Hotel Titano****.

Zoals eerder vermeld verwelkomt San Marino de 9de etappe van de Giro d’Italia. Een tijdrit over 34,7 km die na 19 km de grens van San Marino zal voorbijrijden. Dan begint het klimmen naar het oude stadsgedeelte met gemiddelde stijgingspercentages van rond de 7% en een maximum van 11%. De aankomstlijn van deze klimtijdrit ligt getrokken op de grote marktplaats, waar de fotografen van dienst prachtige plaatjes zullen kunnen maken. Kortom voor zij die graag fietsen en eens iets anders willen is San Marino de ideale uitvalsbasis . Van hieruit kan je trouwens ook een groot gedeelte van de granfondo Nove Colli doen. San Marino: meer dan de moeite waard voor fietsers. (Erwin De Clercq)

Nuttige links:
www.sanmarinocycling.com
info@sanmarinocycling.com

www.grandhotel.sm — www.gardenvillagesanmarino.com — www.lagrottahotelsanmarino.com
www.palacehotelsanmarino.com — www.hotelsanmarinoidesign.com — www.hoteltitano.com

foto’s: Daniel terranova, Carolyn Ott Fries, Andrea Manusia, EDC.