Een ‘Coup de th éâtre’ tijdens de installatievergadering. De oppositie hangt al in de touwen.

De gemeenteraad is nog maar pas geïnstalleerd of de oppositie hangt al in de touwen. Wat zich dinsdagavond in het stadhuis heeft afgespeeld, is andermaal geen reclame voor de politiek. Tijdens de vorige legislatuur maakte de oppositiepartijen al geen al te beste beurt, wat resulteerde in een striemende verkiezingsnederlaag voor de sp.a en de N-VA.
Dat was wel verwonderlijk, want de meerderheidspartijen hadden zeker geen foutloos parcours gereden en er was heel wat kritiek te horen. Een greep uit een goed gevulde ton: de binnenstad van Geraardsbergen marginaliseert en verpaupert. De kansarmoede scheert er hoge toppen. De leegstand en de verkrotting zijn duidelijk zichtbaar. De straten liggen er soms vuil bij. De instroom van nieuwkomers wordt niet echt op applaus onthaald. Enzovoort, enzoverder.
Daarbij komt nog dat Guido De Padt (Open VLD) electoraal op wankele benen stond. Hij verloor immers meer dan 1500 voorkeurstemmen. Zijn geloofwaardigheid staat onder druk.

Versterken van het sociale weefsel
De CD&V maakte de afgelopen jaren daarentegen een erg soliede indruk en scoorde op een aantal departementen. De partij zet vooral in op het versterken van het sociale weefsel in de Oudenbergstad. De kiezer in Geraardsbergen heeft dit weten te appreci ëren. Op de avond van de gemeenteraadsverkiezingen heerste er in de rangen van de CD&V grote euforie. De partij is in steile opgang. De kans is groot dat de CD&V binnen zes jaar met succes de bestuurlijke fakkel van De Padt zal overnemen en de grootste partij van ’t stad zal worden, zoals dat in betere tijden het geval was. Daarbij komt nog dat de partij ingezet heeft op verjonging en vernieuwing van de kieslijst. Ook dit viel electoraal in goede aarde.

Alternatief… vuurwerk
Het lijkt erop dat de oppositie nu al in de touwen hangt. Binnen Het Alternatief zit het er al bovenarms op. St éphan Bourlau — fractieleider van Het Alternatief — raakte in de politieraad niet verkozen en weet dat aan deloyaal gedrag van fractiegenoot Paul Deprez. Bourlau stak zijn ontgoocheling niet onder stoelen of banken en ventileerde zijn ongenoegen in Het Laatste Nieuws. Deprez was niet enkel ontrouw geweest, hij moet de partij nog heel wat geld, aldus Bourlau. Daarnaast is er de ‘vrijage’ met het Vlaams Belang. Bourlau verdenkt Deprez ervan zijn stem aan Hans De Gent te hebben gegeven, die nu in de plaats van St éphan in de politieraad zetelt. Ook tijdens de campagne voerde — tegen alle afspraken binnen de partij — Deprez campagne onder de slogan ‘Eigen volk eerst!’. Buiten de laatste aantijging, ontkent Deprez alle andere beschuldigingen. Maandag komt het bestuur van de kersverse partij bijeen om te oordelen over het lot van kersvers gemeenteraadslid Paul Deprez. De storm is duidelijk nog niet gaan liggen. Een slechter begin kon Bourlau zich moeilijker indenken. De geloofwaardigheid is zoek en de meerderheid krijgt vrij spel. Het Alternatief is plots geen alternatief meer.

De oppositie… een puinhoop
De sp.a wou burgemeester Guido De Padt het vuur aan de schenen leggen door te interpelleren over het verdwijnen van de materniteit op de ASZ-campus Geraardsbergen. Maar De Padt counterde scherp. “SP.A heeft een vertegenwoordiger in de raad van bestuur van het ASZ, maar die kwam liefst zeven keer na elkaar niet opdagen of gaf een volmacht. Hij gaf geen enkele opmerking over het ASZ-dossier. Ook de N-VA was bijna nooit op de vergaderingen aanwezig.” Daarmee stonden de N-VA en de sp.a met de broek op de enkels.
De burgemeester stak een vinger in de etterende wonde, zowel bij sp.a en N-VA. Er is een schrijnend gebrek aan goed geschoolde politici, een totaal manco aan visie, strategie, tactiek, geloofwaardigheid en een afkalvende achterban.
Vooral het laatste is een ernstig probleem voor de N-VA, die met de laatste verkiezingen meer dan de helft van de stemmen verloor. De achterban van de partij beperkt zich tot een handvol — ruzi ënde — mensen. Mijn buurman vertaalde het zo: “De N-VA is met zichzelf bezig en niet met de politiek.” Het is dan ook de vraag wat de twee vrolijke dames in de gemeenteraad gaan uitrichten, wat zeer zeker ook voor het Vlaams Belang geldt. Alexandra Remory — gemeenteraadslid voor het Vlaams Belang — werd begin oktober 2018 door Het Laatste Nieuws gesignaleerd op een undergroundfeestje in het gezelschap van notoire neonazi’s. Slik! Weten Remory en het Vlaams Belang wel waar ze mee bezig zijn? En dan zwijgen we nog over de inhoudelijke slagkracht van de fractie. Zullen Remory en De Gent over hangende dossiers snedig kunnen interpelleren en alternatieve voorstellen naar voor schuiven? Het zou een grote verrassing zijn.

De centen zijn opgesoupeerd
Intussen kon de meerderheid al scoren met een tweede schepen voor de bestrijding van eenzaamheid. Kristin Van Geyte staat voor grote uitdagingen in deze stad. Het is zeer de vraag of de meerderheid de andere varkentjes in deze stad zal kunnen wassen. Daarvoor zal het schepencollege zichzelf meerdere malen moeten overstijgen… rekening houdend met het feit dat het budget heel krap wordt en dat de centen bijna opgesoupeerd zijn.
De Geraardsbergenaar verwacht veel van dit bestuur. Terecht! Deze stad heeft nood aan een nieuw elan. De vraag is of het bestuur wel opgewassen is tegen deze taak. Dinsdag hebben we gezien dat we (alweer) weinig van de oppositie moeten verwachten.

Julien Borremans