Acuut tekort scheldwoorden dreigt.

Het TWAT (Technisch Wetenschappelijk instituut Antoine Tytgat) trekt aan de alarmbel. Er dreigt een acuut tekort aan scheldwoorden. Waar schelden vroeger hoofdzakelijk een straat- en tooggebeuren was, zoeken we nu sneller onze toevlucht tot sociale media.

Professor Emeritus Vanmijgat;Het is aan ons dit stukje Vlaamse Volkscultuur op te lijsten”.

Klaas Vinck (Twat) licht toe: “We gebruiken sinds de explosie van de sociale media steeds meer scheldwoorden. Het is makkelijker geworden iemand te kwetsen zonder daar de directe gevolgen, als een muilpeer, van te ondervinden. En als iets makkelijker wordt, hoeven we er niet meer bij na te denken. Er zijn niet echt minder scheldwoorden -die zijn er nog voldoende- maar we doen minder moeite, waardoor oerdegelijke pareltjes in de vergetelheid raken en ooit een stille dood zullen sterven. Een spijtig gevolg van de nieuwe media.  Scheldwoorden zijn het nieuwe fastfood geworden.”

Het TWAT zou dan ook graag een oplijsting maken van originele scheldwoorden om ze zo voor het nageslacht te preserveren.

Professor Emeritus Vanmijngat: ”De meeste scheldproza die we op internet en Wikipedia terugvinden is in hoofdzaak Noord-Nederlands. Echte Vlaamse scheldpartijen en rollende vloeken staan enorm onder druk. Neem daarbij de verengelsing en de opmars van het chat-taaltje bij jongeren en de Vlaamse scheldtirades zouden binnenkort wel eens tot het verleden kunnen behoren. Het is aan ons dit stukje Vlaamse Volkscultuur op te lijsten, te bewaren en aan te bieden aan mensen die er eens stevig willen voor gaan, en dat in hun eigen moerstaal.”

Wie wil meehelpen aan deze oplijsting en dit onderzoek kan simpelweg een bericht sturen naar onze redactie. Wie eens stevig de aandachtshoer wil uithangen staat het vrij dit berichtje te delen.