Beveiligingscamera’s in de Zottegemse wijk Bevegem

Zottegem zal 8 camera’s aankopen die de omgeving van de kerk van de wijk Bevegem moeten beveiligen. “Camerabewaking is een uitstekend hulpmiddel voor  de  politie, maar kan uiteraard nooit in  de plaats komen van een bereikbare en aanspreekbare politie”, aldus burgemeester Jenne De Potter (CD&V).

De beslissing werd genomen na regelmatige overlast in de buurt. Onder meer door hangjongeren die ouders met kinderen weerhouden het speelpark te bezoeken en allerhande vandalenstreken. Gaande van een ingegooid kerkraam (vorig jaar) en rondslingerende scherven van kapotgeslagen flessen en een vernielde boom (dit jaar).

“De  beslissing tot het plaatsen van camera’s rond  de  kerk van Bevegem is al een tijdje geleden genomen en dit in overleg met en op vraag van  de kerkfabriek van Bevegem”, aldus De Potter. “De leverancier heeft een plan van aanpak en een offerte bezorgd. Het reglement is in voorbereiding.   De  bedoeling is om  de  omgeving van  de kerk en het speelpleintje te monitoren met een 8 -tal camera’s teneinde eventuele overlast en vandalisme te vermijden of daders op te sporen.  Open ruimte en speelruimte is belangrijk, daar zetten we als bestuur op in, evenals zich goed en geborgen voelen.   Dit speelpleintje en alle andere moet dan ook van iedereen zijn, kinderen moeten er kunnen ravotten, gezinnen ontspannen, senioren genieten op een bankje.   Vandaar ook de  geplande  investering om dit speelpleintje aan  de  kerk in Bevegem verder uit te breiden.   Ik kan dan ook niet aanvaarden dat een heel beperkte groep vandalisme pleegt of overlast veroorzaakt. Dit wordt aangepakt door onze politie maar ook door deze investering.   De  camera’s die worden geïnstalleerd kunnen ontradend werken, maar kunnen ook helpen bij het opsporen van vandalisme of overlastplegers.    De  beelden komen toe bij  de  lokale politie, kunnen live worden bekeken, maar kunnen ook dienen om misdrijven op te sporen en zullen ongetwijfeld ontradend werken. Camerabewaking is een uitstekend hulpmiddel voor  de  politie, maar kan uiteraard nooit in  de plaats komen van een bereikbare en aanspreekbare politie.”

SP.A-gemeenteraadslid Louis Van Rijsselberge  pleit aanvullend voor een betere buurtwerking. “Hoewel veiligheidscamera’s een hulpmiddel kunnen zijn bij het bestrijden van criminaliteit, vindt onze fractie dit geen zaligmakende oplossing. Kijk naar andere steden waar vele duizenden euro’s werden geïnvesteerd om op elke straathoek een camera te plaatsen, de overlast en criminaliteit daalden er nagenoeg niet door. Naast een verhoogde aanwezigheid van de politie tijdens weekendnachten op de gekende pijnpunten, moet er ook geïnvesteerd worden in een sterke buurtwerking. De beste resultaten worden verkregen met buurt- en jongerenwerkers die de straat opgaan, pleintjes en parken bezoeken en rechtstreeks met jongeren aan de slag te gaan. Door zich op een laagdrempelige manier op te stellen, kunnen ze verschillende jongeren bereiken en deze indien nodig ook het goede pad op helpen.”