E én van de twee broers van de granaataanslagen is veroordeeld. Opdrachtgever blijft buiten schot.

 


Geraardsbergen/Oudenaarde. Wegens granaataanslagen op de fietsenhandel Best Bikes in Steenhuize-Wijnhuize, Eurotuin en Tuinhuizen Van Mello te Geraardsbergen en op de woning van L. Van Mello in Brakel kreeg Ali A. uit Houthalen-Helchteren een celstraf van vijf jaar. De broer van Ali A. Werd vrijgesproken.

De Broers Ali en Chafik uit Houthalen-Helchteren moesten zich voor de correctionele rechtbank van Oudenaarde verantwoorden wegens verboden wapengebruik, brandstichting, bendevorming en deelname aan een criminele organisatie.

Het parket vond hun betrokkenheid bij de drie bovenvermelde granaataanslagen bewezen, waarbij telkens Laurenzo Van Mello uit Brakel werd geviseerd. Begin juni werd een granaat bij Eurotuin tot ontploffing gebracht, maar dat bleek om een vergissing te gaan. Een dag later was Best Bikes aan de beurt, de fietsenzaak van Laurenzo Van Mello. Drie dagen later gooide een voorbijrijdende motorijder een granaat naar de woning van Van Mello in Brakel.

Wie is de opdrachtgever?
Procureur Karen Haegeman omschreef de broers als ‘zware jongens uit het misdaadmilieu.’ Volgens de procureur kadert het motief van de aanslagen in een afrekening in het drugsmilieu.

Volgens de verdediging van de twee broers was het onderzoek ‘een krakkemikkig dossier dat alleen maar stoelt op vermoedens van schuld, niet op bewijzen.’ Volgens insiders bleef de opdrachtgever van de aanslagen buiten schot.
Frank Scheerlinck, advocaat van Ali A.:’ Ik heb bedenkingen bij het onderzoek en ben overtuigd dat de waarheid niet aan het licht is gekomen. Of we de veroordeling in beroep zullen aanvechten, kan ik momenteel niet zeggen. Ik wil nu eerst de motivatie van de rechtbank kennen. De vrijspraak voor broer Chafik is trouwens volkomen terecht.’

Julien Borremans

X