Kunstenaar Gerard Vekeman schenkt schilderij aan Heemkring Moortsele

Veelzijdig kunstenaar Gerard Vekeman schonk één van zijn prachtige werken aan Heemkring Moortsele. Het schilderij ‘Hof ter Hulst’ heeft nu een eeuwige plaats in de zaal van Heemkring Moortsele. Puur vakmanschap. Een mooi gebaar van de getalenteerde Gerard Vekeman. In 1974 schilderde hij het werk, hij was van oordeel dat het thuis hoorde in Heemkring Moortsele. Gerard Vekeman stond trouwens mee aan de wieg van de oprichting van Heemkring Moortsele. (Reporter 17)

De offici ële inhuldiging werd ingelast in de lentewandeling van Heemkring Moortsele. Het huidige ‘Hof ter Hulst’ werd een van de stopplaatsen tijdens de wandeltocht. De hoeve ‘Hof ter Hulst’ werd op 18 juli 1996 een beschermd monument. In oorsprong was het waarschijnlijk een laat middeleeuwse site met walgracht en kasteel of heerlijke verblijfplaats, te identificeren met door de geschiedschrijvers De Potter en Broeckaert vermelde overblijfselen van een kasteel op de wijk ‘Hoeksken ter Hulst’, dat vroeger toebehoorde aan de heer Van Lemberge, Jan — Frans Triest (17 de eeuw) en nadien aan de Markies van Rode. De inmiddels 85 — jarige Gerard Vekeman verwierf naam en faam als volkszanger (schreef meer dan 500 liedjes, ‘Ikke met de Rikke’, ‘Wat zouden we zonder dorpken zijn’, ‘Peins een keer stilletjes op mij’, ‘Tussen Zottegem en Gent’, werden succesnummers, prachtige verhalen met muziek, R17), auteur, componist, kunstschilder, beeldhouwer, dichter,…Dat is zijn werk, dat is zijn leven, dat is zijn energie, dat is zijn passie. Een man met een formidabel charisma. De rode draad in zijn ontembaar bestaan? Cre ëren. Het blijven zoeken. Het houdt hem nog altijd jong. Gerard Vekeman, een tevreden man die het leven omarmt en het leven accepteert zoals het loopt.       Reporter 17