Open Vld Lierde wil terug geldautomaten in de gemeente.

fractieleider Melissa Dooms over de geldautomaten
Melissa Dooms, fractieleider Open VLD in de Lierdese gemeenteraad.

Op een jaar tijd zijn drie geldautomaten in Lierde verdwenen en zijn de inwoners verplicht om de buurgemeenten op te zoeken om geld af te halen.

Vooral ouderen en minder mobiele personen zijn de dupe.

“Wij betreuren het verlies van deze geldautomaten,” reageerde Melissa Dooms. “Het is niet alleen onhandig voor onder meer de ouderen en minder mobiele personen, het is gewoon lastig voor de meeste Lierdenaren. Een nachtmerrie voor de lokale handelaars en toeristen en een struikelblok wanneer je wenst te betalen bij lokale evenementen of eetfestijnen waar vrijwel alles cash gebeurt.”

Centralisatie bankfilialen.

Wegens interne reorganisatie en besparingen centraliseren de bankmaatschappijen hun filialen. Hierdoor worden er heel wat lokale kantoren gesloten. Meestal verdwijnt samen met het filiaal ook de geldautomaat. In Lierde is dit ook het geval: er blijft geen enkel kantoor, noch automaat over. De kantoren en geldautomaten liggen steeds verder weg van de dorpskernen. “Een berekening leert dat voor de dorpscentra Sint-Martens-Lierde het 3,9 km is tot de dichtstbijzijnde automaat. Voor Sint—Maria-Lierde 4,5 km, voor Deftinge 3,1 km en voor Hemelveerdegem 5,4 km.” legde Melissa uit.

Basisrecht.

Hoewel men zou aannemen dat betalen in contanten weldra tot onze herinnering zal behoren, gebeurt 63% van de dagelijkse betalingen nog altijd cash.
“Het is voor ons een noodzaak dat iedereen vlot aan zijn geld kan. Dat is een basisrecht.” stelde Melissa.

Samenwerking

“Wij zullen dan ook bij de volgende gemeenteraad de vraag stellen aan het gemeentebestuur om tot actie over te gaan zodat er ten minste toch één geldautomaat komt. We leggen reeds enkele mogelijkheden op tafel. De gemeente kan een samenwerking starten met een privaat bedrijf zoals een bank of beveiligingsfirma. Men kan ook overwegen te onderhandelen met Bpost met het oog op een nieuwe geldautomaat. Deze zou bijvoorbeeld geplaatst kunnen worden aan het gemeentehuis of O.C. de Lier aangezien hier verschillende gemeentelijke activiteiten doorgaan.” verduidelijkte Melissa.
“Deze samenwerking was reeds een succesverhaal in andere kleinere gemeenten waar bankautomaten ook systematisch verdwenen en wij hopen dat Lierde volgt” voegde ze er nog aan toe.

Open VLD fractie Lierde tijdens de gemeenteraad
De Open VLD fractie: Melissa Dooms, Marc De Ville, Mieke Van de Ponseele