Zottegemse economie vertoont de eerste tekenen van herstel?

Foto: braderij Zottegem 2019

Volgens de nieuwe cijfers van de provincie zou de kleinhandel (eindelijk) terug wat groeien in Zottegem. Er zijn natuurlijk ook m éér dan 1000 huishoudens bijgekomen in de kleine Zuid-Oost-Vlaamse stad de afgelopen 10 jaar.

Waar Zottegem in 2008 nog 24.699 inwoners telde, zijn er dat nu al 26.398 en de groei is nog niet gedaan want her en der verrijzen woningen en appartementen in en rond de stad. Het is logisch dat de instroom een invloed heeft op de handel in de gemeente. Maar er zijn ook de inspanningen van burgers, de lokale overheid en de handelaars zelf.

Economie in Zottegem


De blauwe lijn in deze grafiek toont de evolutie van het aantal handelspanden in Zottegem. Waar het aantal tussen 2013 en 2018 de dieperik leek in te gaan zien we sinds afgelopen jaar een heropleving. Of zich dat duurzaam zal verder zetten moet nog blijken, maar alleszins is het bemoedigend voor de vele handelaars en verenigingen die zich inzetten om van elke braderij een feest te maken en de eer van de stad hoog te houden als lokaal, zelfs regionaal, handelscentrum.

De rode lijn geeft de gemiddelde oppervlakte weer van de handelspanden. Terwijl we tussen 2008 en 2018 steeds minder handelspanden hadden in Zottegem bleef de oppervlakte gemiddeld ferm de hoogte in gaan. De vele (nieuwe) supermarkten in onze stad zullen daar niet vreemd aan zijn.

Nuchtere Zottegemse mentaliteit

Maar ook de kleinhandelaars zien zich soms voor de keuze gesteld om te groeien of te verdwijnen, sommigen dan in te krimpen om overeind te blijven. Te groot of te klein maakt al eens het verschil tussen floreren of verdwijnen. De nuchtere Zottegemse mentaliteit zal zeker meespelen in het overleven en terug floreren van de handel.

Leegstand in Zottegem

Toch moeten we nog niet victorie kraaien want de leegstand steeg op 10 jaar tijd van 2,5 procent tot 9,3 %. Dat is echter een trend die ook buiten Zottegem zichtbaar is. Zo is Zottegem nog steeds (officieel) een zeer goed uitgeruste handelsstad, waar het de moeite loont om er te gaan winkelen.

Welvaart in Zottegem

De inwoners van Zottegem zijn, alvast statistisch, geen armoezaaiers. Het is natuurlijk geweten dat we vooral elders ons inkomen halen, want we pendelen naar de grote steden en brengen de inkomsten mee naar huis. Gemiddeld scoren we ver boven het Vlaamse gemiddelde, maar de verdeling is nogal ongelijk binnen de gemeente.

Meer gegevens over de detailhandel in Zottegem kan je vinden op de nieuwe website van de overheid.

Sjarel Klak

X