Geen SP.A tijdens offici ële 21 juliviering. Maar, “Daar is een goede reden voor”

SP.A (en ook Groen) was een opvallende afwezige tijdens het Te Deum en de bloemenneerlegging in Zottegem tere ere van de 21 juliviering in Zottegem vanmorgen.

Er ging heel wat vooraf aan de 21 juliviering in Zottegem. Zo ontbrak sinds jaren de gezinsnamiddag en zou die vanaf volgend jaar gereserveerd zijn voor de 11 juliviering, de viering van de Vlaamse feestdag. Het stadsbestuur, met CD&V en N-VA, liet weten dat het een probleem mbt het budget tijdens het einde de vorige legislatuur betrof. “Omdat de ambtenaar die verantwoordelijk was voor het opmaken van het budget gedurende de laatste maanden afwezig was”, klonk het. Open VLD gemeenteraadslid Jan De Maesschalck sprak zich uit tegen de wat hij noemende een ‘drogreden’ – check via deze link – en ook bij SP.A reageerde men furieus. SP.A-gemeenteraadslid Filip Morre organiseerde vandaag zelf een eigen 21 juliviering, een gezinsnamiddag zoals die dit jaar ontbreekt vanuit het stadsbestuur. Check deze link voor beelden en foto’s van deze namiddag.

Het stadsbestuur hield wel aan de jarenlange traditie van het te Deum en de bloemenneerlegging. Check deze link en deze link voor foto’s en video’s van deze evenementen. Vooral de speech van plaatsvervangend burgemeester Leen Goossens (CD&V) werd gesmaakt door de aanwezigen.

Opvallende afwezige was  Kurt De Loor  van SP.A Zottegem. Geen toeval zo bleek. “We wilden inderdaad een statement maken”, aldus De Loor. “Ik heb mijn afwezigheid vooraf gemeld bij zowel het stadsbestuur als bij de vaderlandslievende bewegingen. Niet omdat ik niet Belgi ë-gezind zou zijn – de voorbije jaren bewijzen het tegendeel – maar omdat ik het zeer moeilijk heb met het feit dat het stadsbestuur de gezinsnamiddag ter ere van de nationale feestdag 21 juli heeft afgevoerd. Ik heb 21 juli vandaag gevierd in Brussel. Ik denk dat mijn Zottegemse partijgenoten om dezelfde reden vanmorgen afwezig waren.”

Plaatsvervangend burgemeester Leen Goossens (CD&V)   – je leest haar speech van deze morgen via deze link– laat weten dat niet het gezinsmoment bepalend is bij de 21 juliviering. “Dat is het te deum en de bloemenneerlegging aan het heldenmonument”, zegt ze. “Een feest – hoe leuk ook – brengt ons niet altijd bij de kern van waar het vandaag om draait.”