Markske zijn muts staat scheef.

Markske in tijden van crisis – ‘Den Grooten Paaschkuisch’

Een ironische blik op de actualiteit door de auteur van 't Spelleke Van Lierde.

Ondanks alle goodwill draait het onderwijs in de soep door corona. Hoogtijd voor een inhaalbeweging, uitgerekend op deze eerste dag van de paasvakantie. Jonge lezertjes, blijf bij de les. Het gecomprimeerde takenpakket bevat een snuif biologie en geschiedenis, overgoten met een levensbeschouwelijke saus naar keuze. Als de eindtermen maar gehaald worden!

‘Den Grooten Paaschkuisch’ verdween rond 1947 van de kalender, niet alleen door de invoering van de nieuwe spelling, maar ook omdat onze voormoeders ten platten lande stelselmatig ingeschakeld werden in het reguliere betalende arbeidscircuit. Door de invoering van dienstencheques en de inzet van gesalariseerde sanitaire floormanagers op het terrein werd de grote paaskuis -zoals wij hem voortaan noemen nà 1947- overbodig.

Deze ‘Grooten Paaschkuisch’ gaat terug op tradities van onze Keltische voorouders, waarbij de winter letterlijk weggewassen werd, naar analogie met Walmken Brand, Carnaval, etc… De grote paaskuis was evenwel hèt feest van onze voormoeders. Tussen de puberteit en de menopauze hadden huisvrouwen enkel twee maandelijkse ijkpunten, namelijk de ovulatie oftewel de eisprong en de menstruatie, ook wel ‘de Rus’ genoemd, om naar uit te kijken. Deze cyclus werd slechts onderbroken door zwangerschappen en, later, door externe hormonale manipulatie. Eenmaal per jaar werd deze routineuze sleur onderbroken door dè hoogmis voor de huisvrouw: de grote paaskuis.

Huisraad werd van links naar rechts geschoven, afgestoft en afgewassen en terug geplaatst, en het ruime sop spoelde door alle kieren en gaten. En kijk, dankzij corona mag ik taferelen aanschouwen die mij een halve eeuw onthouden werden. Nostalgie! Dank U wel, corona!

Het kot waar in in blijf (en waarvan ik hoop dat ik er niet inblijf) ligt gelikt, gelekt en gelakt en is vijf frank méér waard.

De grote pinksterkuis wil ik graag aan mij laten voorbijgaan.

Lees ook:

https://www.nuus.be/2020/03/24/markske-in-tijden-van-crisis-hoe-lang-gaat-dit-nog-duren/

https://www.nuus.be/2020/03/26/markske-in-tijden-van-crisis-we-zullen-doorgaan/

https://www.nuus.be/2020/03/29/markske-in-tijden-van-crisis-hangjongeren/

https://www.nuus.be/2020/04/03/markske-in-tijden-van-crisis-paranoia/

https://www.nuus.be/2020/04/04/markske-in-tijden-van-crisis-containerpark-heropent/

https://www.nuus.be/2020/04/05/markske-in-tijden-van-crisis-het-pollenseizoen-is-begonnen/

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

X