Markske zijn muts staat scheef.

Markske in tijden van crisis – wat is het verschil met “oorlog”?

Een ironische blik op de actualiteit door de auteur van 't Spelleke Van Lierde.

De boog mag al eens gespannen staan. Wat zijn de verschillen tussen de laatste Grooten Oorlog, alreeds 80 jaar geleden, en de huidige?

Ter bescherming van zichzelf en hun geliefden zochten de vorige generaties beschutting in zelfgegraven ‘abris’ of holen in de grond, leegmaakte aardappelkelders en geruimde beerputten. De gemeenschap zat op elkaars schoot aan elkaar gekleefd van badend angstzweet en biddend voor geborgenheid ; het gedacht doet veel. De anderhalve meter afstandsregel was niet van tel.

Je kon evengoed in je blote flikker -al dan niet aanstootgevend- naar de overvliegende bommenwerpers staan turen in de lucht. Noch vriendelijk noch vijandig vuur had oog voor detail.
Je overlevingskansen werden er niet minder door. Een beetje granaat ging zó door je schuilplaats heen. Broze schedels werden verbrijzeld en identificatie van slachtoffers verliep daardoor moeilijk.

Bloedvergieten is pass é. En we hebben vlekkenverwijderaar. Deze oorlog maakt barstjes in je broze ziel. Vele barstjes slaan een bres. Als het al geen chemische of biologische oorlog is, dan wel een psychologische.

Morgen lichte kost!

Lees ook:

https://www.nuus.be/2020/03/24/markske-in-tijden-van-crisis-hoe-lang-gaat-dit-nog-duren/

https://www.nuus.be/2020/03/26/markske-in-tijden-van-crisis-we-zullen-doorgaan/

https://www.nuus.be/2020/03/29/markske-in-tijden-van-crisis-hangjongeren/

https://www.nuus.be/2020/04/03/markske-in-tijden-van-crisis-paranoia/

https://www.nuus.be/2020/04/04/markske-in-tijden-van-crisis-containerpark-heropent/

https://www.nuus.be/2020/04/06/markske-in-tijden-van-crisis-den-grooten-paaschkuisch/