Markske zijn muts staat scheef.

Markske in tijden voor crisis – meten is weten.

Een ironische blik op de actualiteit door de auteur van 't Spelleke van Lierde.

De 99- jarige Brit Tom Moore collectioneerde 16 miljoen euro voor onderzoek naar corona door met zijn rollator lijntjes te trekken. De Amerikaanse miljonair Donald Trump schrapte 500 miljoen dollar aan donaties voor de World Health Organisation wegens worteloranje aangelopen eigen groot gelijk.

Zo komen we in de wereld van de cijfertjes. Mijn wereld niet, wegens stijf en toch niet sexy. Ooit -als het corona belieft- zal ik eens verhalen over mijn herexamen wiskunde in augustus 1975. Lol.

De sterftecijfers in ons land kondigden een lichte dip aan. Hoogtijd om in te grijpen, dacht iemand. Vraag mij niet wie, er zijn er zo velen. Nu komt het: ‘wegens technische redenen werden de overlijdens in de Waalse woonzorgcentra van de vorige twee dagen niet meegeteld in de cijfers.’ Dus werden ze er gisteren bijgekletst om toch een eind boven de 400 uit te komen. Met inbegrip van de slachtoffers van mond- en klauwzeer.

Cijfers zijn belangrijk. Meten is weten. Rapportering en audits zijn het hoogste goed. We moeten scoren, groeien, de beste zijn. En dat zijn we! Na het grote voorbeeld Eddy Merckx hebben wij geen enkele steek meer laten vallen. We prijken toch alweer op een mooie eerste plaats in de wereldranking wat het aantal coronadoden betreft. In de top 10 van de landen die heiliger zijn dan de paus -al zou dat laatste nu ook niet zó moeilijk zijn- staan we al decennialang vastgeroest op nummer één één één één…

Ik kom van bij de viroloog. ‘Je hebt het zitten, man.’ Ik zuchtte diep ‘ ik dacht het al.’ ‘Maar’, zei hij, ‘bij jou zit het eerder in je hoofd dan in je longen.’

Nodig vooral g één eenzame uit deze dagen, ook al hebben daklozen het vreselijk moeilijk. Geen kot om in te blijven…. en geen kot om uit te komen. Begin er maar eens aan.