Oud woonzorgcentrum opnieuw in gebruik in strijd tegen corona

Naar aanleiding van de corona-uitbraak in Woonzorgcentrum Ter Leen in de Lindestraat in Herzele wordt het voormalige gebouw van het woonzorgcentrum aan de overkant van de straat, in de Kloosterstraat, opnieuw in gebruik genomen. “De besmette bewoners verhuisden vandaag naar het oude gebouw. Daar kan het personeel extra goed voor hen zorgen en op die manier verlichten we ook de druk op de gewone afdelingen”, zegt Hilde Van Impe, schepen van Sociale Zaken.

Oud Ter Leen wordt opnieuw ingezet

Ook Woonzorgcentrum Ter Leen in de Lindestraat in Herzele blijft niet gespaard in deze coronatijden. In het woonzorgcentrum, dat wordt uitgebaat door het OCMW van Herzele en Zorggroep Eclips, testten enkele bewoners positief op het coronavirus. Het oude woonzorgcentrum, dat sinds de verhuis naar het nieuwe gebouw leeg stond, doet sinds vandaag daarom dienst als zogenaamd ‘cohortecentrum’.

”Dit betekent dat we mensen van wie we zeker zijn dat ze het coronavirus hebben, kunnen samenbrengen om de toegenomen zorg voor hen te kunnen waarborgen”, vertelt schepen Hilde verder. “De bewoners zullen er permanent verzorgd worden door verpleeg-   en zorgkundigen en logistieke medewerkers. Hierdoor zal ook de druk op de gewone afdelingen afnemen, waardoor het makkelijker werken is voor de verzorging daar. Het gebouw beschikt nog over alle voorzieningen om optimaal voor besmette bewoners te zorgen. We beschikken ook over voldoende materiaal en personeel. Er werd een draaiboek opgemaakt en een team samengesteld.”

De betrokken familieleden en huisartsen werden op de hoogte gebracht van deze verhuis, net als de andere bewoners, hun familieleden en de personeelsleden. Schepen Hilde Van Impe: “We blijven te allen tijde open en transparant met hen communiceren. Er is ook een zeer vlotte samenwerking tussen het gemeentebestuur, het OCMW-bestuur, Zorggroep Eclips en de coördinerende artsen, die in direct contact staat met alle huisartsen van de regio. Het personeel blijft bovendien enorm gemotiveerd om deze coronacrisis te overwinnen. Ik kan hen daar niet genoeg voor bedanken.”

Geen bezoek

De Nationale Veiligheidsraad kondigde woensdag aan dat bewoners van woonzorgcentra en andere residenti ële zorginstellingen voortaan één bezoeker (altijd dezelfde) mogen ontvangen als hij of zij de voorbije twee weken geen symptomen van Covid-19 had. “Deze maatregel werd ook door ons woonzorgcentrum negatief onthaald”, gaat schepen Hilde verder. “Niet omdat wij niet willen dat bewoners hun geliefden kunnen ontvangen, maar wel omdat op dit ogenblik ook wij alles op alles moeten zetten om de bewoners alle nodige zorgen te geven en besmette bewoners te scheiden van niet-besmette personen. Bezoek toelaten is dan niet de beste optie. Nog niet. We zijn dan ook blij dat Vlaams minister Wouter Beke deze maatregel heeft uitgesteld. Van zodra ons woonzorgcentrum hier klaar voor is, zullen we alles in het werk stellen om bezoek mogelijk te maken.”