Lancering van de European Disability Card

Voorstel Linda De Vos op gemeenteraad

De gemeenteraad van woensdag 22 april zal conform het besluit van burgemeester Johan Van Durme via videoconferentie plaatsvinden in besloten zitting, conform de maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus. Op de agenda een reeks voorstellen van Open Vld plus en vraag Linda De Vos voor goedkeuring participatie van de gemeente om zich in te schrijven voor het project van de European Disability Card. (Reporter 17, foto’s Danny De Lobelle)

Linda De Vos: ‘De European Disability Card’ biedt tal van voordelen en heeft tot doel de toegang van personen met een beperking tot culturele-, sportieve en vrijetijdsactiviteiten en hun inclusie in de samenleving te bevorderen. Iedereen die erkend is als persoon met een handicap, kan de kaart aanvragen. GRATIS. Organisatoren die de kaart aanvaarden kunnen zelf beslissen welke voordelen ze toekennen. Zo kan men bijvoorbeeld gratis toegang of toegang tegen een verminderde prijs voor personen met een beperking en/of hun begeleiders verkrijgen, kunnen een audio- of videogids, brochures of informatie gratis ter beschikking gesteld worden. Alsook aangepaste rondleidingen. Tal van musea, theaters, sportclubs,…nemen deel aan de kaart. We willen deze kaart actief promoten én personen met een handicap helpen om de kaart aan te vragen’, zegt de sociaal bewogen Linda De Vos (CD&V). ‘We roepen ook op om de toegankelijkheid voor personen met een handicap te verbeteren. De rechten van personen met een handicap zijn zonder twijfel een prioriteit voor ons allen. Alle initiatieven die leiden tot een verhoogde participatie van personen met een handicap aan alle aspecten van het maatschappelijk leven verdienen aanmoediging en ondersteuning. Met de steun van gemeenten kan de toegang van personen met een handicap tot vrijetijdsactiviteiten verder substantieel verbeterd worden. De kaart handelt ook in het kader van ons beleidsplan om acties te ondernemen tegen eenzaamheid: zieke mensen raken in armoede, armoede brengt eenzaamheid mee en laten niet toe om deel te nemen aan diverse culturele of andere activiteiten, de centen worden voor levensnoodzakelijke doeleinden gebruikt’.
Open Vld plus gaat op de gemeenteraad op woensdag 22 april volgende punten agenderen: goedkeuring principebeslissingen over een eerste- en tweede reeks steunmaatregelen vanuit gemeentelijk oogpunt naar aanleiding van de Corona-epidemie, de versnelde uitvoering van digitale toepassingen en controle op cyberveiligheid voor het bestuur van Oosterzele, het informeren van de raadsleden en het mogelijk maken om samen te werken inzake maatregelen voor de gemeentelijke diensten en voor de inwoners, ondernemers , verenigingen. Open Vld plus vraagt om uitleg met gedachtewisseling over de invulling van het personeelsrooster door diensten van het bestuur, uitleg over
de (preventieve) maatregelen die het lokaal bestuur reeds heeft genomen inzake de veiligheid van de gezondheid voor inwoners van zorgstellingen, uitleg over het inroepen van medische expertise in de gemeentelijke crisis-cel, uitleg over de richtlijnen inzake organisatie van evenementen, uitleg aan CBS betreffende het uitdelen van gratis mondmaskers op de markt door burgemeester en uitleg betreffende de bevestiging van de kwaliteit van de uitgedeelde mondmaskers aan de zorginstellingen en thuisverpleging. Reporter 17