Markske geeft toe dat vrouwen superieur zijn.

Markske in tijden van crisis – vakje 58 op het Ganzenbord.

Een ironische blik op de actualiteit door de auteur van 't Spelleke van Lierde.

Twee dt fouten in één en hetzelfde stukje, gisteren. Dat moet eeuwen geleden zijn, van in 1968 als ik het goed heb. Het eigent U het recht toe, lieve lezer en lieve lezeres, om op basis hiervan, mij naakt met pek en veren ingesmeerd de openbare weg op te jagen.

Ik zou het niet eens erg vinden. Een hardere straf is het nieuwe en niet zó gezellige gezelschapsspel ‘ de Regel van Vier’, uitgevonden door onze Overheden United, in het kader van de versoepeling van de coronamaatregels. Het is een eliminatiespel, gebaseerd op bestaande tv formats, waar je op het einde van de rit vier genomineerden overhoudt: die waarvan je het meeste moet erven. Er zit een gebruiksaanwijzing bij -wat al uitzonderlijk is, tegenwoordig dien je bij aankoop van een nieuw toestel of tool het zaakje zelf uit te vlooien – maar een simpele ziel zoals ik haakt af na de tweede lezing. Blijf van mijn erf tot in 2025.

Spontaan denk ik aan één van de oudste bordspelen met dobbelstenen: ganzenspel. Schitterend in al zijn eenvoud. Wie het eerst aankomt op het eindnummer 63 wint. Niet toevallig 63. Toen het spel ontworpen werd, ook eeuwen geleden -zie hierboven- was de gemiddelde leeftijd van de mens 63. Geniaal.

Mijn lievelingsvakje is 58. De dood. Wie op vakje 58 terecht komt mag helemaal verrijzen vanaf nul. De hele fantastische rit opnieuw. Om w éér op 58 terecht te komen, en nog eens te mogen heropstarten. Is dit niet de ultieme droom van ons allen, mensen? Het eeuwige leven, het perpetuum mobile, vervat in een simpel bordspel! De geestelijke verwerkelijking van wat in monopoly het stoffelijke bevel ‘ga direct naar de gevangenis, ga niet langs start, U ontvangt g één geld’ is. Terwijl je rustig in de gevangenis zit, kan je lekker cashen, telkens je tegenstrevers langskomen op je met huizen en hotels volgebouwde virtuele straten ‘Antwerpen, Meir’, en ‘Brussel, Nieuwstraat’.

Mijn lievelingsvrouw werd 58. Nu ze van nul mag herbeginnen ziet ze er nóg verrukkelijker uit.

We wensen je een preddig weekent.

Lees ook:

Https://www.nuus.be/2020/03/29/markske-in-tijden-van-crisis-hangjongeren/

https://www.nuus.be/2020/05/01/markske-in-tijden-van-crisis-1-mei-dag-van-de-arbeid/

https://www.nuus.be/2020/05/05/markske-in-tijden-van-crisis-door-het-oog-van-de-naald/

https://www.nuus.be/2020/05/06/markske-in-tijden-van-crisis-een-pint-drinken-bij-meileken/

https://www.nuus.be/2020/05/07/markske-in-tijden-van-crisis-het-verkeer-op-de-n8-zwelt-opnieuw-aan/