Wandelroute “Vijf Dorpen op een voorschoot”

Erfgoedwandeling: Dikkelvenne, Scheldewindeke, Velzeke, Dikkele, Beerlegem (10,6 km)

Gavere: Wandeling 5 dorpen die verbonden zijn aan de eerste wereld oorlog en het Vliegplein Scheldewindeke   (trage weg Ter Keursen Cappelle).

Deze ‘vliegpleinwandeling’ wil de herdenking van het plaatselijk W.O I-gebeuren bestendigen door deze unieke trip door vier gemeenten, Gavere, Oosterzele, Zottegem en Zwalm, waaronder vijf van hun dorpen, resp. Dikkelvenne, Scheldewindeke, Velzeke, Beerlegem en Dikkele. Omdat het een lus is, kun je overal instappen, b.v. aan het ori ënteringsbord bij de Blokstraat en Ter Keursen Cappelle; in het dorp van Dikkele bij de kerk of ook aan Beerlegem kerk, waar ruime parkeergelegenheid is. Je kunt ook ‘knippen’: de uitstap Beerlegem of de lus Blauw Kasteel apart nemen. Het initiatief kwam tot stand vanuit twee werkgroepen binnen de VVV ‘t Gaverland, de WG W.O I en de WG Trage Wegen, en vanuit het educatief centrum in Dikkele (Erwin Eeraerts). De vier gemeenten en POLS, Platform Overleg Leie Schelde, ondersteunen de route. De Dikkelvense wijk Bochoute maakt deel uit of grenst aan de vijf dorpen. Een alternatieve naam voor deze wandeling van 10,6 km zou derhalve ‘Rondom Bochoute’kunnen zijn. Bochoute komt van boekhout en betekent ‘beukenbos’. Het verwijst naar de vroegere bosrijke omgeving (bos van Bochoute, ook het Munkbos) aldaar.

Trageweg naar de koorts kapel (trage weg Ter Keursen Cappelle)Langs een veldweg, te midden van de weilanden gelegen bakstenen kapel ter ere van Onze-Lieve-Vrouw van Koorts. Oorspronkelijke kapel gesticht door een Raas van Gavere ter ere van de Heilige Maagd. Bekende bedevaartplaats tot genezing van koorts, afgebroken tijdens de Eerste Wereldoorlog. Nadien, circa 1920 door een metser van de gemeente herbouwd. Sinds 1962 gerestaureerd onder meer met nieuw bakstenen parement en zadeldak (kunstleien). Gerecupereerde gevelsteen met jaartal “1603” ingemetst in achtergevel. Voorgevel naar het zuiden, met rondboogdeur naar portaaltje en kapel afgesloten door een rechthoekige deur met gietijzeren traliewerk; erboven geschilderde tekst: “Onze Lieve Vrouw van Koorts — Ik betrouw op U”.

link naar route beschrijving: https://gavere.be/sites/default/files/atoms/files/Vijf%20dorpen%20op%20een%20voorschoot%20wandeling.pdf