Stad Ninove neemt extra coronamaatregelen

Na de nieuwe strengere maatregelen die de federale overheid (23 oktober) en de Vlaamse overheid (27 oktober) oplegden, vraagt de stad haar politiediensten streng toe te kijken op de naleving van de maatregelen. Een overzicht van de maatregelen vind je op www.info-coronavirus.be/nl/faq/. Alleen als iedereen de regels naleeft, kunnen we deze crisis bedwingen. Gelet op de cijfers in Ninove, nam de veiligheidscel op 28 oktober daarnaast nog volgende beslissingen:

Strenge opvolging (extra) maatregelen

 Alle sport- en jeugdactiviteiten, ook voor — 12-jarigen, worden verboden van 29 oktober tot en met 15 november.

 • Kunstenparcours KRASJ wordt voorlopig uitgesteld.
 • IBO ’t Kadeeken opent ook op 9 en 10 november (extra dagen vakantie) volgens de schoolvakantieregeling
 • Er werd aan de scholen gevraagd om na de vakantie binnen de school ruimtes voorzien om de middagpauze door te brengen, om samenscholingen tijdens de middagpauzes in de schoolomgevingen te vermijden. Leerlingen die de school verlaten tijdens de middag en buiten eten moeten afstand houden, mondmasker opzetten als ze niet eten en met niet meer dan 4 personen door de straat lopen. Scholen wordt gevraagd coronastewards aan te duiden om de leerlingen te wijzen op deze maatregelen, de politie controleert en verbaliseert wie zich niet aan de regels houdt.
 • De stad zet in op extra controle van de maatregelen (mondmaskerplicht, afstand houden, samenscholingsverbod). Nog meer controles van de politie, nog meer pv’s als de regels worden overtreden. Het is nl. heel erg belangrijk dat iedereen de regels blijft opvolgen. De 6 gouden regels blijven de basis, met extra focus op de mondmaskerplicht (in Ninove verplicht op drukke plaatsen en als je de 1,5 meter afstand niet kan garanderen (met extra aandacht voor school- en stationsomgevingen), en in het winkelcentrum) en het houden van afstand.
 • Vanaf 12 november (na de vakantie) geldt er ook altijd een mondmaskerplicht op het stationsplein, en niet meer enkel als het druk is. Dat maakt het duidelijker voor scholieren en pendelaars die niet altijd meer volgen waar en wanneer ze in die omgeving een mondmasker moeten dragen.

De deuren van het zwembad en de sporthal, cc De Plomblom, dienst toerisme en alle buurthuizen gaan voorlopig dicht. De bib blijft open.

Burgemeester Tania De Jonge verduidelijkt de stengere maatregelen: “De cijfers in Ninove vereisen een strengere aanpak. Wij willen dat de komende weken mensen elkaar zo weinig kunnen ontmoeten, om zo de besmettingen een halt te kunnen toeroepen. Ook kinderen blijken niet immuun te zijn voor het virus en ook zij kunnen elkaar besmetten bij trainingen, lessen en spelnamiddagen. Dit feit, samen met de besmettingscijfers in Ninove en de vaststelling dat verenigingen spontaan de jeugdactiviteiten afgelasten en ouders kinderen ook thuis laten, deed ons beslissen om ook tijdelijk in te grijpen in de activiteiten bij -12-jarigen. Samen met de extra afspraken met de scholen en de verscherpte controles door de politie, hopen wij het virus zo beter te kunnen bekampen.”

Volg de regels!

Naast de specifieke maatregelen die kunnen aangepast worden naargelang de ernst van de situatie, blijven de 6 gouden regels van cruciaal belang in de strijd tegen het virus:

 1. Respecteer de hygi ëne regels (draag een mondmasker waar je moet, was regelmatig je handen, nies in je elleboog, geef geen hand of kus,…)
 2. Doe je activiteiten liefst buiten
 3. Denk aan kwetsbare mensen (neem extra voorzorgsmaatregelen voor mensen die tot een risicogroep behoren).
 4. Hou afstand (1,5 m)
 5. Beperk je nauwe contacten (knuffelcontacten). Momenteel is dit beperkt tot 1 persoon per gezinslid.
 6. Volg de regels over bijeenkomsten

Burgemeester Tania De Jonge benadrukt het belang van het naleven van de afspraken en de quarantaineregels: “Het naleven van de specifieke maatregelen én de 6 gouden basisregels blijft superbelangrijk, en zal dat ook blijven de komende maanden. Ook binnen je nauwe contacten! Volg aub ook de quarantaineregels op. Ga in quarantaine als je in contact bent geweest met een persoon die besmet is. Dit is hyperbelangrijk, omdat mensen toch positief kunnen zijn zonder zich ziek te voelen, en zo onbewust anderen kunnen besmetten. Wordt je dus gecontacteerd door een contacttracer, volg dan altijd de richtlijnen die je krijgt! Houd je aan de regels en help zo mee om de cijfers naar beneden te halen en de druk op onze ziekenhuizen en artsen te verminderen”

 Steun elkaar

Daarnaast roept de burgmeester ook op elkaar te blijven steunen: “Ken je iemand die hulp nodig heeft of eenzaam is? Bel hen eens op, een kort gesprekje kan wonderen doen. Ook het Sociaal Huis kan helpen. Ben je eenzaam, heb je hulp nodig of heb je het moeilijk, contacteer ons dan via 054 50 50 50, de collega’s van het Sociaal Huis brengen je graag in contact met de juiste mensen. Ook onze horeca kan wel een steuntje gebruiken. Heel wat restaurants bieden afhaalmaaltijden aan, takeaway is de boodschap.”

Dagelijkse opvolging

De coronacijfers worden binnen de stad trouwens continu opgevolgd. Dagelijks met de noodplanambtenaar, twee keer per week met de veiligheidscel en wekelijks met het schepencollege en binnen verschillende taskforces. Wanneer er moet bijgestuurd worden, kan er op die manier snel geschakeld worden.

 

X