Significante stijging van aantal besmettingen in Geraardsbergen


Geraardsbergen. Het aantal coronabesmettingen is de afgelopen week gestegen. In de Oudenbergstad kwamen er 85 besmettingen bij. Dat is een toename van 5 procent. De afgelopen maand kwamen er 205 positieve tests bij, wat een stijging is van 13 procent. Het reproductiegetal stijgt tot 2,02. Als het reproductiegetal boven de 1 stijgt, neemt het aantal besmettingen toe. Daalt het onder de 1 dan neemt de hoeveelheid geïnfecteerde mensen af. De positiviteitsratio strandt op 5,5. De posititiviteitsratio beschrijft welk aandeel van het totaal aantal uitgevoerde testen positief is voor een bepaalde periode

De toename heeft ongetwijfeld te maken met de uitbraken in de basisscholen in o.a. Viane en Idegem. Ook basisschool De Zeppelin kampt mogelijks met besmettingen. In de basisschool in Viane raakten 8 op de 12 leerkrachten besmet met corona. Ook meer dan twintig kinderen zijn besmet. Alle resultaten van de tweede test (gisteren afgenomen) zijn echter nog niet binnen. Mogelijks loopt het aantal besmettingen dus nog op. In Viane gaat het over de Britse variant van het coronavirus.

In Lierde bedraagt het reproductiegetal 1,18 en zijn er de afgelopen week 20 besmettingen bijgekomen (+7%). In Brakel ligt het reproductiegetal onder 1 (0,77). In Zottegem stijgt het dan weer tot 1,55 en zijn de voorbije week 49 positieve tests bijgekomen, een toename van 4%. In Ninove stagneert het reproductiegetal (1,09) en kwamen er de afgelopen week 62 besmettingen bij. Lessen doet het met 0,7 relatief goed. In Bever stijgt het reproductiegetal tot 2.

Voor meer info: https://www.coronafacts.be
Een overzicht van de maatregelen in Geraardsbergen: https://www.geraardsbergen.be/thema/detail/3762/thwonen-en-levencoronavirus

Julien Borremans