Nieuw kunstbeleid van de stad staat in het teken van corona-epidemie en de restricties


Geraardsbergen. Schepen van Cultuur Ann Panis (Open Vld) wil — in samenwerking met de Cultuurraad en de curatoren — het kunstbeleid in Geraardsbergen verder uit te stippelen. ‘Drie jonge kunstenaars gaan de uitdaging aan en onderzoeken op welke wijze we vandaag omgaan met de corona-epidemie en de restricties. Verwijzend ook naar Sint-Adrianus, een pestheilige, is dit thema zeker relevant voor Geraardsbergen.’ Lokale kunstenaars zullen bij het project worden betrokken.

 In het kader van 950 Geraardsbergen opende eind juni 2018 de kunstroute Muren in Geraardsbergen. Er werd aan negen kunstenaars gevraagd een werk te maken ter ere van deze feestelijkheden. Jan van Imschoot, Femmy Otten, David Bade, Voebe de Gruyter, Tatjana Gerhard, Jasper Rigole, Clara Spilliaert en dichters Paul Demets en Roland Jooris maken een kunstwerk of gedicht dat geplaatst werd in het stadscentrum.

In juli 2018 vond het middeleeuws festival Adrianopolis voor het eest plaats in het Abdijpark. De organisatie was in handen van het evenementenbureau Toesj en was een succes. Aanleiding vormde de stadskeur die de stad Geraardsbergen 950 jaar geleden ontving. Geraardsbergen was toen een goed bezocht bedevaartsoord. De relieken van de heilige Adrianus, de patroonheilige tegen de pest, werd op de Abdijsite bewaard.
Het middeleeuws feest kreeg toen de naam ‘Adrianopolis’. Het hele weekend waren er demonstraties van middeleeuwse veldslagen, steekspelen, vuurshows en volksdansen te zien.

Kruisbestuiving
Ann Panis (Open Vld) — schepen van Cultuur — wil na het project Muren 2018 het kunstbeleid van de stad verder uitstippelen: ‘Het kunstproject Adrianopolis vertrekt vanuit de visie om kunstenaars van buiten onze stad uit te nodigen en met die blik, als buitenstaander dus, naar Geraardsbergen te kijken.’

Het kunstpatrimonium van Geraardsbergen — dat bestaat uit een 125 werken en loopt over een periode van 1450 tot 1950 — wordt als vertrekpunt aangeboden. Ann Panis: ‘Uit deze werken werd er één geselecteerd m.n. ‘A bacchanal in a grotto’ (braspartij in een grot, van Simon De Vos), een meesterwerk dat recent werd gerestaureerd.’

Het is de bedoeling om aan het kunstbeleid een eigentijdse en actuele invulling te geven. ‘Drie jonge kunstenaars gaan de uitdaging aan en onderzoeken op welke wijze we vandaag omgaan met de corona-epidemie en de restricties. Verwijzend naar Sint-Adrianus, een pestheilige, is dit thema zeker relevant voor Geraardsbergen. Met de curatoren en de Cultuurraad zal binnenkort besproken worden hoe we lokale kunstenaars bij dit project kunnen betrekken. Er zijn tal van mogelijkheden om een kruisbestuiving te laten plaatsvinden tussen beiden, het ene sluit het andere niet uit. Maar dit moet nog allemaal besproken worden.’

Julien Borremans