Veelzijdig kunstenaar Gerard Vekeman wordt ereburger van Oosterzele

‘Ikke met de rikke’ werd megahit

Veelzijdig kunstenaar Gerard Vekeman (87 j.) uit Moortsele krijgt van de gemeente Oosterzele een prachtige erkenning, de titel van ereburger van Oosterzele. Hij legde een indrukwekkend parcours af. Toch even proberen zijn bezigheden te overvliegen: volkszanger, auteur, componist, kunstschilder, beeldhouwer, dichter. Zijn rijk gevulde carrière werd opgemerkt door de gemeente. Vlaanderen ontdekte zijn liedjes, kunst- en literaire werken. In het kader van het toekennen van het ereburgerschap had op woensdag 19 mei bij hem thuis een feestelijk moment plaats (alle coronamaatregelen werden opgevolgd). De camera’s flitsten.   (Reporter 17b, foto’s Danny De Lobelle).

Gerard Vekeman heeft veel om op terug te kijken, zeer veel. De bevlogen volkszanger, kunstschilder (de man die verf een stem geeft), dichter, auteur, componist, beeldhouwer, het vergt talent. Hij bezit het. Gerard Vekeman, een karakterkop. Tijdloos. Hij bleef tot voor enkele jaren nog heel actief. Wat een energie, hij heeft liefde voor zoveel dingen. Maakte veel toekomstplannen klaar. Wij kwamen bij hem meerdere keren thuis, een warm en gezellig oord vol kunst in Moortsele.

 

Gerard Vekeman kan een curriculum voorleggen waarvan een mens beaamt, waar bleef hij de de energie halen, alleen al bij de gedachte dat één man dat allemaal gedaan heeft. In zijn dichtbundels bijvoorbeeld vindt men een grote verscheidenheid waarin alle menselijke roerselen aan bod komen. Hij heeft aandacht voor de natuur, heimwee, ontroering,…en ook humor ontbreekt niet. Hij geeft vorm aan verzuchtingen en gemijmer. Het spreekt tot de verbeelding en tot het hart van wie het leest. Zo zijn eigenlijk alle gedichten van Gerard Vekeman, zij reflecteren zijn kijk op de dingen rondom hem en vooral op zijn wereld die er een is van vertederend beleven en po ëtisch vertolken. Hij geeft niet alleen in zijn gedichten, zijn liedjes, beeldhouwwerken en schilderijen zijn kijk weer op het leven, op de eenvoudige vreugden. Hij is niet alleen een dichter maar ook een filosoof die een duidelijke taal spreekt. Gerard Vekeman is een vinder van vormen. Het leek wel alsof zijn creatieve drang geen grenzen kent en geen rust. Een paar jaren geleden maar, besloot hij het het kalmer aan te doen.

In zijn jeugdjaren is hij al in de ban van muziek en zang. Neemt deel aan radiozangwedstrijden, behaalt eerste en tweede prijzen. Vanaf 1960 brengt hij LP’s uit met Vlaamse liedjes. In de jaren ‘70 komt hij in de ban van de schilderkunst. In 1978 zingt heel Vlaanderen zijn liedje ‘Ikke met de rikke’ mee. Zijn grootste succesnummer. Een megahit. De duizendpoot blijft cre ëren. In 1979 brengt Gerard Vekeman een monografie uit over zijn leven, werk als volkszanger, kunstschilder en po ëet. Hij schrijft in zijn carrière meer dan 400 liederen (tekst én muziek). Hij blijft gedreven doorgaan: hij componeert drie klassieke gitaarsolo’s, werkt actief mee aan de film ‘Kind van de Leie’, rond de gedichten van priester — dichter Albert De Vos. Hij raakt daarenboven verslingerd aan de beeldhouwkunst. Er volgen een verhalenboek, nieuwe CD, kunstboek met zijn schilderwerk, beeldhouwwerk, liederenboek, gedichtenbundel.

De erkenning van de gemeente Oosterzele die de bevlogen Gerard Vekeman tot ereburger benoemd doet hem deugd, een tikkeltje ijdelheid mag. Gerard Vekeman leeft voor zijn dorp. Uit zijn liedjes ‘Ikke met de Rikke’, ‘Wat zouden we zonder dorpje zijn?’, ‘Hoe lang zal ons dorpke nog bestaan?’, ‘Mijn dorpken heb ik lief, ‘Tussen Zottegem en Gent,…blijkt zijn grote liefde voor zijn ‘dorpke’ Moortsele.