Bijeva schakelt Tour de France om (Zottegemse) kinderen in armoede fiets te schenken

Bijeva heeft 100 fietsen geschonken aan 100 kinderen uit 50 kansarme gezinnen uit de ruime regio Zottegem. Ze klopte hiervoor aan bij ‘Tour de France Solidaire’, de liefdadigheidsorganisatie van de Tour de France.

“COVID-19 was de aanleiding tot het initiatief ‘Social Bikes’ maar ook de oorzaak van het wachten op de nieuwe fiets”, legt de bezielster van Bijeva Anny De Windt uit. “Door het leggen en onderhouden van contacten met Patrick Lefèvre, manager van de ploeg Quick-Step Floors, kwam ik in contact met Amaury Sport Organisation (A.S.O.) de organisator van ’s werelds grootste wielerwedstrijd, Tour de France. Ik wist door jaren contact met Patrick dat A.S.O. met Tour De France al zo’n 10 jaar ook maatschappelijk geëngageerd bezig was onder de benaming Tour de France Solidaire (Tour de France Solidaire). Omdat ik vorig jaar door de coronacrisis vaststelde dat de Bijeva-gezinnen in een dubbele crisis zaten en overtuigd was dat de positieve krachten van fietsen oplossingsgericht konden ingezet worden, bedacht ik het project Social Bikes.”

“Met mijn project ‘Social Bikes’ kon ik vorig jaar het management van Tour de France Solidaire overtuigen van het grote nut van een fiets voor kinderen die opgroeien in armoede. Ik hield een discours  over het koppelen van kansarmoede aan vervoersarmoede (toegang hebben tot mobiliteit) en de bijzondere positieve werking op die kinderen, van de potentiële krachten van fietsen zoals licht, lucht, ruimte, vitaliteit, gezondheid, erbij horen, milieu vriendelijk en toegelaten in coronatijden mits toepassing van basismaatregelen om ervoor te zorgen dat COVID 19 geen kansen krijgt.”

De bedoeling van haar initiatief ‘Social Bikes’ was aan 50 huishoudens die geconfronteerd worden met kansarmoede, elk 2 fietsen te bezorgen. A.S.O. schonk € 24.000 aan BiJeVa vzw.

“Maar door de wereldwijde toename van de vraag naar fietsen raken de producenten van fietsen amper aan onderdelen, zoals versnellingen en remmen. Zij zagen vorig jaar de levertermijnen sterk oplopen, dit jaar zelfs tot 25 à 28 maanden. Ook hun klanten, de fietsenverkopers, moeten langer wachten”, aldus Anny De Windt. “Ik kijk echter liever naar wat ik wél kan oplossen i.p.v. van enkele gezinnen van haar lijst te schrappen. Voor een aanvullende donatie hebben we een project ingediend bij de BNP Paris Fortis Foundation en dat dossier werd goedgekeurd voor een bedrag van 3.000 euro. Het was een vermoeiend en tijdrovend gebeuren. Vanaf het opzetten, het realiseren t.e.m. het uitvoeren zullen 14 maanden zijn verstreken. We zijn zeer benieuwd naar het verloop van het in ontvangst nemen van een cadeau op 2 wielen.”

Zaterdag 26 en zondag 27 juni werden de fietsen bezorgd aan de gezinnen. De totale weg bedroeg 360 km, met adressen in Zottegem, Herzele, Sint-Lievens-Houtem, Erpe-Mere, Wanzele, Wichelen, Uitbergen, Berlare, Aalst, Haaltert, Geraardsbergen, Oudenaarde, Wetteren, Boom, Pittem en Zwevegem.

Neem om de projecten en gezinnen van Bijeva te steunen zeker een kijkje op crowddonation.be Met deze donatie shop biedt Bijeva de kans om directe invloed uit te oefenen op de oplossing van problemen bij kinderen die opgroeien in kansarmoede.