Watertoets zet verschillende bouwprojecten op de helling. Niet meer vergunnen ‘met de ogen toe’.

‘Lokale politici zitten soms meer in met de belangen van de projectontwikkelaar, dan met de belangen van de omwonenden.’


Samtex wil bouwen in overstromingsgevoelig gebied. De foto’s spreken voor zich.


Geraardsbergen. Minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) heeft duidelijk gemaakt dat bouwen in overstromingsgevoelig gebied in het vervolg niet meer zal kunnen. ‘Het is van groot belang dat de lokale overheden de watertoets hanteren. Aan de hand daarvan kan je beslissen om al dan niet te vergunnen.’ Daarmee komen een aantal bouwprojecten in Geraardsbergen op de helling te staan. In Het Nieuwsblad reageert burgemeester Guido De Padt (Open Vld) geprikkeld: ‘Het is te gemakkelijk om grote uitspraken te doen, maar er vervolgens geen consequenties aan te koppelen.’ Stéphan Bourlau (Het Alternatief) wijst op een te grote verwevenheid tussen de lokale politiek en de belangen van projectontwikkelaars.

De stad Geraardsbergen wil een omgevingsvergunning verlenen aan Samtex om tussen de Reepstraat en de Oudenaardsestraat te Nederboelare 38 woonentiteiten te bouwen. Het project komt naast de Molenbeek, die uitmondt in de Dender, overstromingsgevoelig gebied dus (zie kaartje). Gisteren maakte Minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) duidelijk dat de watertoets heel belangrijk is en dat dergelijke projecten in de toekomst niet meer mogelijk zullen zijn.

De Watertoets wordt de maatstaf
Na de zondvloed die Wallonië, maar ook delen van Vlaanderen onlangs troffen, staat een bouwverbod in overstromingsgevoelig gebied andermaal hoog op de politieke agenda. Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) wil – gezien de ernst van de situatie – het principe als leidraad voor haar beleid nemen. ‘Ik denk dat het belangrijk is dat lokale besturen de watertoets ‘au sérieux’ nemen, want die watertoets is geen detail. Die zal alleen nog maar belangrijker worden om uw woning te beschermen’, geeft minister Demir in Terzake (4 augustus 2021) mee.

‘Eigenaars wiens gronden worden onteigend voor bijvoorbeeld een fietspad, daar moet een correcte vergoeding tegenover staan. Gronden die herbestemd worden, dat die eigenaars ook correct worden vergoed, dat spreekt ook voor zich. Als je een stuk grond hebt gekocht in woongebied en dat wordt bijvoorbeeld weide of natuur, dan moet daar een correcte vergoeding tegenover staan.’

Voor een weigering van een vergunning ligt dat anders. ‘Je hebt pas een bouwrecht als je een vergunning hebt. Als iemand bijvoorbeeld een garage wil bouwen en de vergunning wordt geweigerd, dan betekent dat niet dat je een vergoeding moet krijgen’, aldus Zuhal Demir. De minister benadrukt dat lokale besturen niet mogen vergunnen ‘met de ogen toe’. ‘Dan duwen ze mensen nog meer in de miserie’, voegt de N-VA-minister er nog aan toe.


Samtex wil bouwen in overstromingsgevoelig gebied
https://www.waterinfo.be/Watertoets

Belangenvermenging?
‘Het is te gemakkelijk om de zaak op de gemeenten af te schuiven, zonder daar vanuit de regering iets tegenover te zetten’, aldus burgemeester Guido De Padt (Open Vld) in Het Nieuwsblad. ‘Ik had toevallig net nog een vergadering met de bouwpromotor van een appartement langs de Dender. Dat project is gestart vanuit het idee dat wonen aan het water populair is. Maar nu weet ik niet welke richting het zal uitgaan. Ik heb die bouwpromotor geadviseerd om eerst eens bij het kabinet van minister Demir te rade te gaan.’

Volgens Stéphan Bourlau bestaat er over de toewijzing van omgevingsvergunningen op lokaal vlak soms nogal wat ergernis. ‘Lokale politici zitten soms meer in met de belangen van de projectontwikkelaars, de bouwondernemers en de sociale woonbouwmaatschappijen, dan met de belangen van de omwonenden. De steden zijn te close met de ontwikkelaars. Ze kunnen niet neutraal zijn’, vult gemeenteraadslid Stéphan Bourlau (Het Alternatief) aan. De voorman van het Alternatief pleit er dan ook voor om Vlaanderen over de omgevingsvergunningen te laten beslissen. De komende maanden worden zeker cruciaal voor de steden en de gemeenten.

Julien Borremans

X