Zottegemse imker wil 1.000.000 krokussen planten om bijen te helpen

De Zottegemse imker Jan Heytens van Imkerij De Bijenvriend wil minstens 1 miljoen krokussen planten om de bijen in ons land te helpen.

“Er sterven veel meer bijenvolken van de honger dan door pesticiden”, legt Jan uit. “De oplossing ligt in het uitbreiden van het voedselaanbod in bloeiarme periodes. Iedereen kan daaraan meehelpen. De vroege lente is zo’n drachtarme periode. Krokussen zijn in februari-maart een rijke stuifmeelbron voor de bijen. Daarom heb ik deze keer wel een heel unieke bijenplantactie op touw gezet. 1 miljoen krokussen aanplanten is het doel. Ze worden verkocht in zakjes van 100 stuks voor 15 euro. En de opbrengst gaat deels naar een groot herbebossingsproject tegen klimaatverandering en deels naar … de verenigingen die mee de verkoop van de krokusbollen organiseren. Ideaal voor scholen, oudercomités, (jeugd)verenigingen allerhande. Met corona hadden veel organisaties het immers moeilijk. Nu er terug meer mogelijk is, organiseren velen weer activiteiten voor het goede doel. En wat is beter dan het verwerven van je verenigingsmiddelen combineren met meer voedselaanbod voor bijen en daarbovenop nog steun aan herbebossing ?. Voor de verenigingen is er trouwens geen enkel risico aan verbonden. Ze hoeven geen stocks aan te kopen die ze niet kwijtraken, maar nemen enkel af wat ze verkocht krijgen.”

Wil je ook iets op touw zetten ? Je kan De BijenVriend bereiken via info@bijenvriend.be. Zie ook www.bijenvriend.be.